Početak muškog Europskog prvenstva od sutra do nedjelje, domaćin glavni švicarski grad Bern.

Možnik brani europsko zlato i prognozira: Tri finala i dvije medalje na prvenstvu

Možnik brani europsko zlato i prognozira: Tri finala i dvije medalje na prvenstvu

Prvenstvo će sutrašnjim kvalifikacijama otvoriti juniori koji nastupaju od 14 sati u 2. subdiviziji, a među njih 155 nalaze se i Osječani Mauro Nemčanin (konj s hvataljkama) i Aurel Benović (tlo), Riječanin Marko Jovičić (tlo) te Varaždinac Mateo Žugec (konj s hvataljkama). Navijajamo za naše da se povijest ponovi jer posljednju juniorsku medalju 2012. donio nam je tada brončani osječki parteraš Andrej Korosteljev.

Foto: Hrvatska gimnastička juniorska reprezentacija/ HGS

Foto: Hrvatska gimnastička juniorska reprezentacija/ HGS

 U kategoriji seniora naš Marijo Možnik  pokušat će obraniti naslov seniorskog europskog prvaka na preči. U četvrtak za naše seniore u PostFinance-Areni  kreće kvalifikacijska subdivizija 2, također od 14 sati, a Možnik otvara. Nakon Možnika, nastupiti će parteraši Tomislav Marković i Andrej Korosteljev koji su prije godinu dana bili finalisti EP-a, a zatim i olimpijac Filip Ude i Robert Seligman na konju s hvataljkama.

Hrvatska do sada s ovog natjecanja ima već spomenuto Možnikovo zlato 2015. koji je 2012. bio i srebrni, a srebro je na konju osvojio i Filip Ude 2008. Bronce su nam donijeli Robert Seligman 2008 te Ivan Čaklec davne 1957. (oba na konju s hvataljkama).

Sa strane organizacije prvenstva nadziru se propusti, a ovako je situaciju prokomentirao vođa naše delegacije i trener Vladimir Mađarević: 

“Organizatori su napravili dosta propusta. U dvorani je samo 11 stupnjeva. Ostavili su hokejaški led i samo na njega gore postavili gimnastički podij sa spravama. Nitko ne bi očekivao od Švicaraca takav propust, ali pokušavaju sada na sve načine bar mrvicu ugrijati dvoranu. Ovo je ozbiljna stvar, za dva mjeseca su Olimpijske igre, tu je puno sportaša koji tamo nastupaju, a sada im zbog hladnoće prijete ozljede. Kako god, naši dečki će biti spremni. Sva petorica seniora kandidati su za nedjeljna finala i potencijalno medalje. Svi su već bili u europskim finalima, imaju iskustva. No, optimalno je možda očekivati 2-3 finala. S time bi bili jako zadovoljni.”

Foto:  Dvorana EP-a u Bernu/ HGS

Foto: Dvorana EP-a u Bernu/ HGS

Sa aspekta natjecanja Mariju Možniku malčice je olakšano jer dva velika protivnika nisu došli u Bern,  riječ je o Epke Zonderlandu i Fabianu Hambüchenu  koji neće nastupiti.

“Bez obzira na njih, biti će tu neki specijalisti za preču kao što su Vladios Maras i Umit Samiloglu, pa vrlo dobri Nijemci, Francuzi, Britanci, ali i jako opasni Švicarci. U svakom slučaju braniti europski naslov je za mene nova uloga. Svjestan sam da neće biti lako, ali spreman sam za natjecanje. Mislim da Hrvatska na ovom natjecanju može opet biti jako dobra. Ja prognoziram tri finala i dvije medalje”, poručio je Možnik.

Raspored
Srijeda, 25. svibnja
10.00-20.30 Kvalifikacije (juniori)
Četvrtak, 26. svibnja
10.00-20.15 Kvalifikacije (seniori)
Petak, 27. svibnja
18.30-20.45 FINALE – Višeboj (juniori)
Subota, 28. svibnja
14.30-17.00 FINALE – Momčadski (seniori)
Nedjelja, 29. svibnja
10.30-14.10 FINALE – Pojedinačno (seniori)
14.45-17.45 FINALE – Pojedinačno (juniori)

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.