Na današnji dan prije 19 godina, vraćeno je ime Dinamo, navijači se nadaju najljepšem poklonu, pobjedi u Plzenu

Na današnji dan prije 19 godina, vraćeno je ime Dinamo, navijači se nadaju najljepšem poklonu, pobjedi u Plzenu

14. veljače datum je koji se duboko urezao u povijest kluba.

Na Valentinovo 2000. godine , prije točno 15 godina, pred zapadnom tribinom maksimirskog stadiona okupilo se više od 5000 navijača. Oni su pobijedili politiku i dobili ono što su tražili. Povratak svetog imena Dinamo .

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman promijenio je Dinamu ime u Croatia. To ime nikad nije zaživjelo na Maksimiru i navijači su se borili za povratak svog Dinama. Izborili su se baš na Valentinovo. Zlatko Canjuga je tada otkrio kako mu je pokojni hrvatski predsjednik na samrtničkoj postelji rekao:

“Vrati djeci ime Dinamo”

Canjuga je u to vrijeme bio predsjednik Croatije. Organizirana je skupština kluba, a na tajnom glasovanju od 44 čovjeka, 43 su bila za povratak imena Dinamo, a samo jedan je bio za ime Dinamo-Croatia. Nitko nije bio za ostanak imena Croatia. Velimir Zajec izašao je pred navijače ispod zapadne tribine, digao je ruke u zrak i rekao:

“Imamo Dinamo”

To je izazvalo erupciju oduševljenja. Navijači su skandirali Dinamu i Zajecu, upalili su baklje, a neki od njih krenuli su prema metalnom natpisu “Croatia”. Policijski kordon je popuštao, no na kraju navijači ipak nisu uspjeli skinuti natpis. Već drugoga jutra natpisa nije bilo. Klub je opet bio Dinamo.

Danas, 19 godina kasnije, opet je povijesni dan za Dinamo. Modri igraju prvu proljetnu utakmicu u Europi nakon 49 godina zimskog sna. Pozitivan rezultat iz Plzena bio bi najljepši poklon.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.