[VIDEO] Najneobičniji stadion u Rusiji spreman za Svjetsko prvenstvo

[VIDEO] Najneobičniji stadion u Rusiji spreman za Svjetsko prvenstvo

Ekaterinburg je jedini grad u azijskom dijelu Rusije u kojem će se igrati Svjetsko prvenstvo.

Ostalo je još samo šest mjeseci do najvećeg sportskog događaja u 2018. godini, Svjetskog prvenstva u nogometu, koje će se održavati u Rusiji. Rusi su odabrali 11 gradova u kojima će se igrati i 12 stadiona, a najneobičniji je onaj u Ekaterinburgu.

Ekaterinburg ili Jekaterinburg (ruski: Екатеринбург) je grad u Rusiji u istočnom podnožju planinskog lanca Ural, oko 1 700 kilometara istočno od Moskve. Nalazi se u Uralskom saveznom okrugu i upravno je središte Sverdlovske oblasti. U blizini grada prolazi granica Europe i Azije te se Ekaterinburg smatra poveznicom dvaju kontinenata. Kroz grad teče rijeka Iset. U okolici ima mnogo jezera i raste gusta crnogorična šuma tajga.

FC Ural korisnik je stadiona imena Central Stadium, koji je sagrađen 1957. godine, a kako je Ekaterinburg odabran kao jedan od domaćina Svjetskog prvenstva moralo ga se rekonstruirati. Stadion će za vrijeme svjetskog prvenstva biti preimenovan u Ekaterinburg Arena. Prema planu stadion je trebao primati 27 000 ljudi, ali FIFA-ina pravila nalažu da je minimalni kapacitet 35 000 tako da su se organizatori odlučili sagraditi montažnu tribinu iznad južne tribine, van gabarita stadiona. Kako je montažna tribina od 18 000 mjesta previše stršila, Rusi su se ponovo predomislili i skratili je, te još jednu takvu montirali i iza sjeverne tako da budu jednake te je sadašnji kapacitet 35 696 sjedećih mjesta.

foto: facebook

Nakon Mundijala ukloniti će se montažne tribine te će stadion primati 23 000 ljudi, a vratit će mu se i originalni naziv Central Stadium. Na Ekaterinburg Areni igrati će se četiri utakmice Svjetskog prvenstva, prvu igraju Egipat i Urugvaj 16. lipnja, nakon njih 21. lipnja Francuska i Peru, zatim 24. lipnja Japan protiv Senegala i na koncu 27. lipnja zatvoriti će ga Meksiko i Švedska.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.