Najstariji nogometni klub na svijetu slavi 160. rođendan!

Najstariji nogometni klub na svijetu slavi 160. rođendan!

Prije 160 godina osnovan je prvi nogometni klub na svijetu u Sheffieldu, FC Sheffield. Ta godina se uzima i kao godina rođenja nogometa.

Nogomet je rođen na današnji dan prije 160 godina, kada je osnovan prvi klub u svijetu. Bio je to FC Sheffield u Engleskoj. Iako je danas tek u osmoj ligi, ima planove kojima bi došao do vrha.

Mnogim nogometnim zaljubljenicima na spomen imena Sheffield većinom padnu na pamet klubovi Sheffield United i Sheffield Wednesday, klubovi koji se natječu u Championshipu, drugom razredu engleskog klupskog nogometa. Međutim, treći klub iz Sheffielda zaslužan je za stvaranje najbitnije sporedne stvari na svijetu, nogometa.

Klub FC Sheffield osnovan je davne 1857. godine koja se uzima kao godina rođenja nogometa. Sheffield je zaslužan za prva pravila nogometne igre, prvu organiziranu momčad, zaigrao je u prvom nogometnom derbiju i još puno toga. Danas se natječe tek u osmom rangu engleskog nogometa, ali pokušava se vratiti na stare staze slave.

U klubu, naime, rade na tome da se vrate na prvotni teren na kojem su igrali, nazvan “Domom nogometa”, a popularan je među navijačima jer ima najjeftinije dresove u svijetu nogometa, 25 britanskih funti odnosno oko 210 kuna.

“Ovo je povijesni događaj za nogomet i sjajna prilika da se svi okupimo i prisjetimo početka ove prelijepe igre”, rekao je predsjednik kluba Richard Tims i najavio niz događaja kojima će Sheffield proslaviti ovu obljetnicu.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.