Nekad ragbi igračica danas prva hrvatska ragbi sutkinja

Nekad ragbi igračica danas prva hrvatska ragbi sutkinja

Petra Drušković bivša je hrvatska reprezentativka, trenerica mlađih kategorija u RK Nada te koordinatorica Unity projekta za razvoj i popularizaciju ragbija regije Dalmacije. Međutim uz sve navedeno Petru krasi još jedna titula, naime Petra je Prva hrvatska ragbi sutkinja. Danas ima nivo nacionalnog suca ragbija 15, sudi prvu ligu i sve niže uzraste te je međunarodna sutkinja ragbija 7.

Na pitanje odluke ulaska u sudačke `vode´ i prestanka igranja ragbija odgovorila  je da nije bila nimalo laka odluka jer kako kaže treba prestati igrati u godinama kada još uvijek možeš svojom igrom pridonijeti ekipi. No, ne žali za odlukom to je jednostavno bio poziv, ali je i dalje kako ističe najsrčaniji navijač ženske reprezentacije.

Pohvale Petrinom radu stižu sa svih strana. Počeci  u ulozi suca nisu bili laki, vršili bi se pritisci da ne sudi, no trud, motivacija i vjera donesu  naposljetku i rezultate.U prve tri godine sudila je jako puno utakmica mlađih uzrasta, prijateljskih seniorskih utakmica, odradila seminare, ali bila i pomoćni sudac u prvoj ligi te su njeni mentori odlučili da je vrijeme da je se testira na seniorskoj utakmici prve lige. “Naravno da vam imponira kada vam netko ukaže takvo povjerenje, ali također je prisutna i trema zbog goleme odgovornosti te želje da date najbolje od sebe jer takvu priliku ne želite upropastiti”, rekla je Petra.

Na pitanje  kako je suditi ragbijašima rekla je kako sudac u ragbiju ima jako poštovanu uloga i nitko osim kapetana momčadi nema pravo s njim razgovarati za vrijeme utakmice. Što se pak tiče navijača, kao sudac koncentrira se na igru i ne obraća pažnju na dobacivanja. Navodi kako joj je nekad  kao igračici publika bila dodatni motiv, danas te zvukove izolira kako bi se bolje koncentrirala na svoj posao.

S aspekta predrasuda žena na ovoj poziciji u sportu Petra je odgovorila kako u  Hrvatskoj općenito postoje razne predrasude prema ragbiju, no ističe kako svi  koji djeluju i žive ragbi dužni su raditi na promociji istinskih vrijednosti kako bi se te pogrešne predrasude ispravile. Kao žena u „muškom“ svijetu na to ne gleda kao na problem već kao izazov. Najtežim dijelom svog posla Petra ističe kako je dokazivanje kompetencija konstanta, no po prirodi je kompetitivna tako da ni na tu prepreku ne gleda kao na nešto što se ne može svladati. Kako ističe: “Teže je, ali je zato i slađe!” Taj osjećaj pripadnosti, osjećaj zajednice i to što ćete se, ako bilo gdje na svijetu sretnete nekog ragbijaša ili ragbijašicu, ponašati kao da se znate cijeli život, Petra ističe da je to odgovor na pitanje što u poslu najviše voli.

 Izdvojila je trenutke na koje je izrazito ponosna u igračkoj i sudačkoj karijeri. U igračkoj to je Turnir kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u ragbiju 7 2012. u Moskvi,  a u sudačkoj karijeri ističe suđenje TOP 12 europskog turnira U18 za žene, gdje je sudila reprezentacijama Engleske, Irske i drugih velesila. U trenerskoj karijeri teško joj je izdvojiti neki trenutak jer je kako kaže na svojih stotinjak mališana svaki  je dan ponosna.

Sa svojih 27 godina Petra je uistinu postigla puno; uz suđenje, trenerica je u klubu, radi na Get Into Rugby projektu, Unity projektu, a nekada je bila i reprezentativka Hrvatske.  Iza sebe ima odrađen Zagreb 7s Europskog prvenstva 2015.,  a dobila  je i ponovni poziv za suđenje na EP 7s prvenstvu u Zenici ove godine te je delegirana kao jedna od šest glavnih sutkinja na tom turniru. Na prvenstvu će biti 16 ekipa i u dva dana će se odigrati jako puno utakmica. Na taj poziv gleda kao na uspjeh, ali i kao priliku da gradi svoje iskustvo pod vodstvom sudačkih edukatora Rugby Europa. Kako bi se što bolje pripremila za taj turnir, do srpnja će  suditi dva turnira ragbija 7 u Hrvatskoj i tri prijateljska turnira u inozemstvu.

Na blic pitanja tipa najdraži sudac i sutkinja, klub i sportski uzori,  Petra  odgovara te od sudaca ističe,  Velšanina Nigela Owensa, Rasta Rasivhengea i Helen O’Reilly. Najdraži klub definitivno joj je  klub “Nada”.

Na pitanje vlastitih uzora Petra odgovara kako se oni mijenjaju međutim dodaje kako se danas divi ljudima poput ragbijašice SAD-a Jillion Potter i srpske košarkašice Nataše Kovačević. Mladim ljudima koji su naišli na poprilično velike tragedije u svojim životima, ali su se izvukli iz toga i vratili se sportu, istom tom sportu koji ih je među ostalima i napravio tako jakima.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.