Nogomet za prijateljstvo – predstavnici Hrvatske u posjeti Janici Kostelić

Nogomet za prijateljstvo – predstavnici Hrvatske u posjeti Janici Kostelić

U sklopu događaja koji promiču vrijednosti projekta NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO, predstavnici hrvatskog tima predstavili su projekt Janici Kostelić, državnoj tajnici za sport i najuspješnijoj alpskoj skijašici u povijesti zimskih olimpijskih igara.

Podijelivši s Janicom Kostelić najvažnije vrijednosti NOGOMETA ZA PRIJATELJSTVO, kao što su predanost, jednakost, pravednost te zdrav stil života, mladi ambasador Ivan Omazić i mladi novinar Petar Raguž darovali su Kostelić plavo-zelenu narukvicu prijateljstva. Plava vrpca narukvice simbolizira mirno nebo, a zelena vrpca simbolizira nogometno igralište, dostupno svima. Uz Janicu Kostelić, narukvicu prijateljstva ove godine od olimpijaca ponosno nosi i Pyrros Dimas, trostruki olimpijski pobjednik iz Grčke.

“Lako se mogu poistovjetiti s ključnim vrijednostima projekta NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO. Za svakog sportaša, uz ljubav prema sportu, ključna je predanost prema tome što radi. Izrazito je bitno mladima prenijeti važnost fair-playa i naučiti ih kako je važno znati radovati se uspjesima, a neuspjehe pretvarati u lekciju za napredak. Moraš biti zadovoljan i s malim stvarima, a onda iz toga dalje graditi uspjehe. Za mlade sportaše je sjajno sve što im pruža ovaj projekt zahvaljujući kojem se mogu upoznati sa svojim kolegama sportašima iz 63 zemlje svijeta te biti dijelom međunarodne ekipe koju čine predstavnici osam zemalja. Družiti se, razmjenjivati iskustva, kako nogometna tako i ona životna, može samo obogatiti naše mlade predstavnike i biti neprocjenjivo životno iskustvo”, izjavila je Janica Kostelić, državna tajnica za sport.

Završna  manifestacija projekta, koja će se održati početkom srpnja u Sankt Petersburgu, okupit će predstavnike nogometnih saveza, vodećih klubova i medija, brand ambasadore projekta i djecu – mlade nogometaše i novinare kao glavne sudionike najvećeg projekta ovog profila na svijetu, temeljenom na nogometu i promociji prijateljstva među različitim narodima i kulturama.

Ovogodišnje izdanje projekta “Nogomet za prijateljstvo” – podržano od FIFA-e i UEFA-e – također predstavlja najljepšu moguću najavu za predstojeće FIFA Svjetsko prvenstvo u nogometu – Rusija 2018!

GNK Dinamo je dugogodišnji partner ovog hvalevrijednog projekta čime podržava i razvija od najmlađih kategorija Nogometne škole fair play na terenu, poštivanje različitosti, poštivanje suigrača te protivničkih igrača kao i svih sportskih djelatnika. Također, kao i Nogomet za prijateljstvo, GNK Dinamo podržava i razvija stav da se uspjesi primaju s velikim veseljem, a na neuspjehe gleda kao na lekciju za poboljšanja individualne i momčadske igre. Promicanje važnosti bavljenja sportom od malih nogu te učenje djece i mladih nogometaša ljudskim i sportskim kvalitetama na terenu i izvan njega, spona su Nogometa za prijateljstvo i GNK-a Dinamo.

Povijest

Međunarodni dječji društveni program NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO (F4F) provodi Gazprom od 2013. godine. Program spaja djecu različitih nacionalnosti, različitih spolova, različitih fizičkih sposobnosti. Prijateljstvo, mir i jednakost ključne su vrijednosti koje promiču sudionici NOGOMETA ZA PRIJATELJSTVO. Cilj je programa razvoj dječjeg nogometa, poticanje tolerancije i poštovanja za različite kulture i nacionalnosti među  djecom iz različitih zemalja. Osnovne vrijednosti koje sudionici podržavaju i promiču jesu prijateljstvo, jednakost, pravednost, zdravlje, mir, odanost, pobjeda, tradicija i čast.

Svjetski dan nogometa i prijateljstva slavi se u više od 60 zemalja diljem svijeta, uključujući Rusiju, Sjedinjene Države, Brazil, Indiju, Kinu, Njemačku, Francusku, Alžir, Siriju, Irak, Japan i druge zemlje. Više od 400 000 ljudi bilo je uključeno u svečana događanja. U različitim godinama Svjetski dan nogometa i prijateljstva podržale su stotine igrača, uključujući legendu svjetskog nogometa Franza Beckenbauera (Njemačka), jednog od najboljih napadača u povijesti afričkog kontinenta Didiera Drogbu (Obala Bjelokosti), poznatog braniča Real Madrida Michela Salgada (Španjolska), bivšeg igrača londonskog Arsenala Andreja Aršavina (Rusija), bivšeg kapetana reprezentacije Vitor aBaíu (Portugal) i druge zvijezde iz svijeta nogometa.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.