Milano od 26. do 29. svibnja 2016.,talentirani, mladi novinari iz 32 svjetske zemlje na sudjelovanju Međunarodnog dječjeg press centra u okviru međunarodnog projekta:

NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO – Promicanje tolerancije i prijateljstva među djecom iz različitih zemalja svijeta

NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO – Promicanje tolerancije i prijateljstva među djecom iz različitih zemalja svijeta

Prvi forum održan je 25. svibnja 2013. godine u Londonu, a ključni događaj projekta je Međunarodni dječji forum NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO, koji svake godine okuplja igrače u dobi od 12 do 14 godina iz najboljih nogometnih klubova.

Nadareni nogometaši i njihovi vršnjaci novinari iz zemalja Afrike, Azije, Europe i Južne Amerike, sastat će se u Milanu, gdje će se sudjelovati u nogometnom natjecanju te raspravljati o važnim pitanjima kao što su jednakost, snošljivost i poštivanje drugih nacija i kultura.

Međunarodni dječji projekt NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO održava se svake godine pod pokroviteljstvom svjetskog ambasadora Franza Beckenbauera i okuplja mlade nogometaše iz cijeloga svijeta. Svaka od zemalja sudionica bira nogometnu ekipu koja će imati jedinstvenu priliku predstavljati svoju zemlju na velikom međunarodnom događanju koje uključuje i sport i društvene inicijative. Svaku od ekipa prati i mladi novinar ili novinarka, tj. dječak ili djevojčica starosti od 12 do 14 godina, koji ne samo da su nadareni za pisanje, već ih zanimaju sport i društvene inicijative. Tako, primjerice, alžirska predstavnica Nour Debsi ima 14 godina i već govori tri jezika: francuski, engleski i arapski. Argentinac Joaquín Flammini obožava nogomet i nadaren je glumac,već je glumio u najpopularnijoj televizijskoj seriji u zemlji. Trinaestogodišnji Zixuan Yu predstavlja Kinu, piše za školske novine i osvojio je nagradu `Mladi novinar genije´ za jedinstveno i profesionalno izvještavanje. Seda Saçmacı iz Turske piše `fantasy´priče, uči japanski, voli crtati i svira violinu, klavir i flautu. Predstavnica iz Nizozemske Fabiënne Koeman neće samo izvještavati o nogometu, već će i kao jedina djevojčica u ekipi igrati na poziciji braniča.

U toj ulozi i kao sudionik projekta će i naš mladi Niko Bukovac, 12-godišnji Zagrepčanin. Niko je svoju ulaznicu za finale izborio pobjedom na video natječaju za najboljeg mladog sportskog novinara u Hrvatskoj. Njegov video u kojem strasno komentira ključni gol Dejana Lovrena koji je Liverpool odveo u polufinale Europske lige, oduševio je stručni žiri, sastavljen od renomiranih domaćih sportskih novinara. “Sretan sam što sam dobio ovakvu priliku, to je ostvarenje snova za svakog ljubitelja nogometa. Uzbuđen sam što ove godine mogu navijati za svoj najdraži klub Real Madrid s tribina“, istaknuo je mladi novinar.

Mladi talenti s poslom započinju i prije glavnog događanja. Trenutno prikupljaju potrebne informacije, prate nogometne treninge, razgovaraju s mladim nogometašima te pišu bilješke o državnim događanjima koja se održavaju u okviru projekta i pripremaju se pratiti svoje nogometne ekipe u Milanu. Tijekom Foruma, sudionici Međunarodnog dječjeg press centra radit će rame uz rame s profesionalnim novinarima; prikupljat će informacije, sastavljati izvješća i pisati vijesti za službene društvene medije projekta NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO.  Press centar će pokrivati sva događanja četvrtog izdanja ovog Međunarodnog dječjeg foruma, a kulminirat će odlaskom na utakmicu finala Lige prvaka na legendarnom San Siru.

Posebno priznanje proizašlo iz projekta NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO je i “Kup devet vrijednosti” što `utjelovljuje´ jedinstveni pokal koji se svake godine dodjeljuje jednom od profesionalnih nogometnih klubova za provedbu društveno odgovornih inicijativa koje se temelje na vrijednostima projekta. Pobjednika biraju mladi ambasadori projekta  putem glasovanja koje se odvija u svim zemljama sudionicama, a tradicija se nastavlja i ove godine.

nogomet za prijateljstvo kup devet vrijednosti

Foto: Pokal “Kup devet vrijednosti”

nogomet za prijateljstvo sponzori [] []

Međunarodni dječji društveno odgovorni projekt NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO provodi kompanija Gazprom u okviru programa pod nazivom „Gazprom for Children“ , Gazprom je ujedno i službeni partner UEFA-INE lige prvaka

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.