Novinari HRT-a okrenuli leđa Dragi Ćosiću: “Netko mora snositi odgovornost za skrivanje afere“!

Novinari HRT-a okrenuli leđa Dragi Ćosiću: “Netko mora snositi odgovornost za skrivanje afere“!

Teško razdoblje za Dragu.

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva na HNTV-u je sinoć izdalo priopćenje u kojemu se oglasilo o aferi s preprodajom ulaznica na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. U njemu se u ime novinara i ostalih zaposlenika na HRT-u ograđuju od svih afera, koje u zadnje vrijeme potresaju HRT, poput pokušaja preprodaje karata, ali i sadržaja te samog načina izbora i iznosa plaćenog za projekt Je li moglo drugačije.

Ogranak HND-a u priopćenju ocjenjuje da je nedopustivo i nemoralno da su djelatnici HRT-a sudjelovali u distribuciji ili preprodaji karata te tvrdi da članovi HND-a ni na koji način nisu sudjelovali u odluci da se serijalima Je li moglo drugačije opravda korupcija i bezakonje.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

“Ako je točno da je naša ustanova tjednima, gotovo mjesecima prikrivala činjenice vezane uz aferu ‘karte’, kako pred nama, tako i pred građanima, te da su konkretne mjere, čini se, poduzete tek nakon što se afera pojavila u drugim medijima, netko za to mora snositi odgovornost. Neki od nas već godinama kući u kojoj rade nude projekte za dokumentarne filmove čija je cijena upravo simbolična, ali nismo dobili mogućnost da ih proizvedemo, dok se vanjskim suradnicima dubioznih ideja, čije se profesionalne biografije javno propituju, omogućila izdašna zarada. Mi, novinari HRT-a i članovi HND-a, izrazito se protivimo tome da se novac građana, od kojih su mnogi na socijalnom minimumu, ulaže u manipulativne i moralno upitne projekte. Većina nas je u ovom poslu godinama, pa čak i desetljećima. Mi nismo proizvod ničijeg protekcionizma, ili političke volje. Naša se pozicija ne mijenja s promjenom vlasti. Pojave od kojih se ograđujemo jednako su nam nezamislive, nerazumljive i neprihvatljive kao i bilo kojem drugom građaninu koji svakodnevno zarađuje svoju plaću”, istaknuli su pa onda i zamolili javnost da ih se zbog situacije na HRT-u ne krivi kolektivno. Konstelacije na HRT-u su proizvod zakona u kojima su sudjelovale sve dosadašnje vlasti i svima je odgovarala privilegirana manjina i većina, kojoj su, osim prava na govor, oduzeta i brojna druga prava. Nipošto ne impliciramo da smo žrtve, ali jednako tako ne pristajemo na tezu da smo krivi”, navode u priopćenju u kojem odgovorne za rad i transparentno funkcioniranje HRT-a još jednom pozivaju da se očituju o nalazima iz izvješća bivšeg Nadzornog odbora HRT-a za 2016., gdje je upozoreno na brojne nepravilnosti i moguće nezakonitosti u radu i poslovanju HRT-a.“, stoji u priopćenju.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.