Novogodišnja turneja Četiri skakaonice

Novogodišnja turneja Četiri skakaonice

Stoch brani naslov ukupnog pobjednika, dok će Kraft braniti naslov pobjednika prve turneje.

Novogodišnja turneja Četiri skakaonice drži tradiciju od daleke 1952. godine. Uz nekoliko iznimaka redom se natjecanja održavaju u Obersdorfu, Garmisch-Partenkirchenu, Innsbrucku i Bischofshofenu.

Ukupni pobjednik se dobiva zbrajanjem bodova svih pojedinačnih natjecanja, a svako natjecanje boduje se i u poretku svjetskog kupa. Janne Ahonen rekorder je sa pet ukupnih naslova pobjednika turneje, dok je Sven Hannavald na 50. obljetnicu održavanja postao jedini koji je slavio na sve četiri stanice turneje.

Prošlogodišnji pobjednik turneje je Poljak Kamil Stoch, koji je osvojio dva druga mjesta, jedno četvrto i na završnom natjecanju prvo, iskoristio je loš dan Norvežanina Tandea i okitio se naslovom. Tande je u posljednjem natjecanju bio tek 26. što mu je donijelo konačno treće mjesto u ukupnom poretku, a osim Stocha, prestigao ga je i Stochov sunarodnjak Piotr Zyla.

Prvo natjecanje po redu održava se u Njemačkoj u Obersdorfu. Stefan Kraft brani naslov kada je pobjedio skokovima od 139 i 134,5 metara, ukupni pobjednik Stoch skočio je 137 i 135 metara, dovoljno za drugu poziciju, a Michael Haybock sa 135 i 133 metra osvojio je broncu.

foto: facebook Stefan Kraft

Rekorder skakaonice Schattenbergschanze je Norvežanin Sigurd Pettersen, koji je 2003. godine doskočio na 143,5 metra. Martin Schmitt je jedini skakač u povijesti koji je tri puta zaredom pobjeđivao u Obersdorfu, a s tri pobjede može se pohvaliti i Dieter Thoma.

Prvi favoriti za pobjedu u Obersdorfu su vodeći u ukupnom poretku svjetskog kupa Richard Freitag i Andreas Wellinger, zatim dvojac koji je prošle godine vodio borbu za pobjednika turneje Tande i Stoch te nakon njih prošlogodišnji pobjednik Obersdorfa Stefan Kraft.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.