Obilježen Međunarodni olimpijski dan

Obilježen Međunarodni olimpijski dan

Središnja nacionalna proslava Međunarodnog olimpijskog dana održana je u ponedjeljak u Zagrebu na ŠRC “Mladost” u spomen na 23. lipnja 1894. godine kada je na pariškoj Sorboni rođena ideja o obnovi Olimpijskih igara.

“U organizaciji ove globalne proslave  uključeno je više od 200 nacionalnih olimpijskih obitelji diljem svijeta, a taj dan se obilježava diljem svijeta jer je Međunarodni olimpijski odbor 1948. godine ’23. lipnja’ označio značajnim datumom čiji je cilj promicanje olimpijskog pokreta i svih moralnih i pedagoških vrijednosti koje sport nosi društvu u cjelini”, izjavila je za Hinu voditeljica programa proslave Olimpijskog dana u Hrvatskoj Danira Bilić.

Bivša najbolja košarkašica Europe ujedno je i voditeljica Odjela za promicanje olimpizma u Hrvatskoj olimpijskoj akademiji koja je s Hrvatskim olimpijskim odborom, Hrvatskim klubom olimpijaca, Hrvatskim školskim sportskim savezom i Hrvatskim športskim muzejom nositelj organizacije proslave Olimpijskog dana u Republici Hrvatskoj.

“Ne smijemo zaboraviti ni doprinos u organizaciji ovogodišnje manifestacije Hrvatskog društva olimpijske filatelije i memorabilije te Hrvatskog zavoda za toksikologiju koji će u 2016. godini organizirati deset različitih programskih aktivnosti utemeljenih na sportu i edukaciji”, kazala je Bilić.

Glavni sudionici proslave 9. Dana Univerzalne sportske škole i proslave Međunarodnog olimpijskog dana bili su polaznici programa Univerzalne sportske škole iz svih hrvatskih županija. Više od 800 učenika osnovnih i srednjih škola demonstrirali su svoja sportska znanja i vještine u radosti druženja, fair playu, prijateljstvu i međusobnom uvažavanju. Događaju su nazočili i naši proslavljeni olimpijci: Damir Škaro, Franjo Arapovića, Jelena Ivezić, Danira Nakić, Nikša Prkačin i Zoran Primorac.

Međunarodni olimpijski dan proslavili su i u Delnicama gdje je održana Olimpijada dječjih vrtića s područja PGŽ, veselo, spretno i borbeno, uz fairplay i glasne navijače.  Puno je medalja osvojeno, a najviše razloga za slavlje imao je dječji vrtić iz Matulja. Čestitke!

olimpijski dan_n

Foto: Olimpijada dječjih vrtića s područja PGŽ/ PGŽ Facebook

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.