Obljetnica 12 godina od osvajanja prvog svjetskog zlata Barakuda

Obljetnica 12 godina od osvajanja prvog svjetskog zlata Barakuda

Pavo Marković i Samir Barač su u finalu bili dvostruki strijelci.

Iako je nadnevak bio 1. travnja, datum predviđen za zbijanje šala, viceva i zafrkancija, 1. travnja 2007. je bio dan kada se Hrvati u vodi nisu šalili.

“Down Under”, u Australiji, u odnosu na Lijepu našu na drugom kraju svijeta, Barakude su baš 1. travnja prije 12 godina postali svjetski prvaci u vaterpolu. Još malo preciznije, ne bez ponosa možemo pridodati i ovo, tog smo dana u Melbourneu PRVI put postali prvaci svijeta. Jer bit će zlata, tako i svjetskih još, i kasnije.

Tog ožujka i jasno prvog dana travnja, Hrvatska je ispisala istinski povijesnu stranicu svoje zlatopisom ispunjene nacionalne vaterpolske enciklopedije. Štoviše, to je bio ključan trenutak, prekretnica hrvatskog vaterpola u svakom pogledu. Organizacijski glede Saveza, pa onda jasno i marketinški, financijski, osobito medijski, kao i po pozornosti navijača. No najviše, psihološko-mentalnog gledišta, ključni trenutak naše vaterpolske povijesti.

Zato jer je naša država imala i desetljećima, godinama ranije briljantne pojedince, velike igrače, stručne trenere, sjajno posložene klubove, ali nismo imali kontinuitet nacionalne vrste na najvećoj sceni . Ne od kako je samostalne nam Hrvatske. Uvijek je nešto nedostajalo. Neka sitnica, maleni detalj. Ponajviše je nedostajao onaj trenutak nužnosti probijanja svojevrsne, nevidljive, ali vrlo snažne mentalne blokade koja bi nam zatvarala zlatna vrata ‘pred nosom’, neposredno ispred cilja. Ruke bi se znale tresti, glas drhtati već u onim minutama kada bi se približavali sekundama odluke.

To je u Melbourneu nestalo. Rasplinulo se. Ali je zato u tom istom Melbourneu nastao mit. Mit o teškoj pobjedivosti momčadi koja je te 2007. zasjela na vrh, na najvišu stepenicu postolja i ostala do dana današnjeg na postolju. Možda stepenica nije uvijek najviša, ali smo tu, uvijek u vrhu i na vrhuncu. Prije 12 godina je počela sadašnja i još uvijek aktualna priča hrvatske vaterpolske izvrsnosti koja je od Barakuda stvorila ne samo momčad koja vlada ovim sportom, već je vaterpolo postao i najtrofejniji sport u Hrvatskoj. Sve je to pokrenuto u Melbourneu.

Od Melbournea 2007. do Budimpešte 2017. koje je također ovjenčano zlatom, smjestilo se ukupno čak 6 svjetskih prvenstava na kojima je Hrvatska osvojila medalju. Takav kontinuirani niz osvajanja medalja nije ostvario nikada nitko u povijesti ovog sporta. To je pokrenuto u Melbourneu.

Nakon svjetskog zlata 2007, Barakude su bile i prve u Europi u svom Zagrebu 2010, pa olimpijski pobjednici u Londonu 2012, pa iznova u olimpijskom finalu u Rio de Janeiru 2016, u Budimpešti iznova svjetski prvaci (opet protiv Mađara). O zlatima u Svjetskoj ligi, Europa kupu, Mediteranskim igrama da ne govorimo. A tek srebra, bronce…

Sve je to pokrenuto u Melbourneu, na današnji dan prije 12 godina, 1. travnja 2007.

PUT DO SVJETSKOG ZLATA Melbourne 2007

1. kolo: Južnoafrička Republika 13:5

2. kolo: Australija 10:9

3. kolo: SAD 10:8

Četvrtfinale: Rusija 13:3

Polufinale: Srbija 10:7

Finale, 1. travnja 2007.

HRVATSKA – MAĐARSKA 9:8 (1:2, 3:1, 1:3, 2:1 – 1:1, 1:0)

MELBOURNE – Plivalište Aquatic Centre. Gledatelja 5.000. Suci: Caputti (Italija) i Borell (Španjolska)

HRVATSKA:Vićan, Burić, Bušlje, Vrdoljak 1, Kunac, Joković 1, Smodlaka 1, Đogaš 1, Marković 2, Barač 2, Hinić, Bošković 1 (1), Pavić. IZBORNIK. Ratko Rudić

MAĐARSKA:Szecsi, Da. Varga 2, Madaras 1, De. Varga, Kasas 1, Szivos 1, G. Kiss 3 (1), Benedek, Fodor, Biros, Molnar, Nagy. IZBORNIK: Denes Kemeny

izvor: Hrvatski vaterpolski savez

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.