Zagreb i Rijeka od 13. do 25. srpnja domaćini najvećeg multi-sportskog događaja u Hrvatskoj

Odbrojavanje završeno – Počinju Europske sveučilišne igre !

Odbrojavanje završeno – Počinju Europske sveučilišne igre !

U Zagrebu i Rijeci, više od 5000 sportaša iz 41 zemlje sa gotovo 400 sveučilišta.

Svečano je otvorenje danas, no Europske sveučilišne sportske igre, već su praktički počele jučerašnjim danom. Bit će to treće ESI, nakon Cordobe 2012. i Rotterdama 2014., ali uvjerljivo najmasovnije dosada, jer je broj sportova povećan sa 10 na 21. Više od 5000 natjecatelja je brojka koja nadmašuje brojku Univerzijade iz 1987. kada je u Zagrebu nastupilo oko 3800 studenata sportaša.

Studenti-sportaši natjecat će se u badmintonu, bridžu, golfu, judu, karateu, košarci, košarci 3×3, nogometu, malom nogometu, odbojci, odbojci na pijesku, plivanju, ragbiju 7, rukometu, sportskom penjanju, stolnom tenisu, tenisu, šahu, taekwondou, vaterpolu i veslanju, a u dva sporta – plivanju i stolnom tenisu po prvi puta u povijesti ovoga događaja, održat će se natjecanja i za studente s invaliditetom. Drugim riječima pregršt sportova i vrhunac sportskog duha.

“Ukupno 21 sport u Zagrebu i Rijeci potpuno besplatno moći će pogledati svi zainteresirani. Očekuje nas preko 5800 sudionika, više od 5000 utakmica i natjecanja, 200.000 minuta sportskih događanja”, istaknuo je predsjednik ESI 2016.  Zrinko Čustonja uoči početka Igara.

Za potrebe ESI renovirana su studentska naselja “Stjepan Radić” i “Cvjetno naselje” u Zagrebu, dok je u Rijeci izgrađen novi studentski dom u kampusu “Trsat”. Upravo ta obnova predstavlja jedno od najvećih nasljeđa Europskih sveučilišnih igara, jer će dugoročno od njih najviše profitirati hrvatski studenti koji studiraju u Zagrebu i Rijeci.

Osim sportskih događaja, na samim Igrama će biti prisutni zabavni, kulturni i edukativni sadržaji.

Svečanost otvaranja, koja će se održati u srijedu na stadionu Mladosti na Savi u 21 sat, osmislio je renomirani kazališni redatelj Krešimir Dolenčić koji je tom prigodom rekao:

“Pripremili smo niz iznenađenja za sve gledatelje, ali i za sudionike ceremonije otvaranja. Preko 3000 studenata koji će prodefilirati stadionom neće biti samo prolaznici nego sastavni element ove ceremonije. Računamo na njihov ples, fotografije i poruke koje će se izravno prenositi na video ekranima na stadionu”, kazao je Dolenčić, napomenuvši da će na ceremoniji sudjelovati  više od 200 izvođača među kojima su  brojni glazbenici, plesači i zborovi.

I zato – Postanite i vi dio ove lijepe sportske priče, dođite, navijajte i neka vas ponese sportski entuzijazam najvećeg multi-sportskog događaja u Hrvatskoj – EUROPSKIH SVEUČILIŠNIH IGARA!

sveučilišne igre_n

Foto: EUG Zagreb-Rijeka 2016 / Facebook

Foto: EUG Zagreb-Rijeka 2016 / Facebook

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.