Odlične vijesti za novi olimpijski sport! Promovirano dvadesetak hrvatskih trenera

Odlične vijesti za novi olimpijski sport! Promovirano dvadesetak hrvatskih trenera

Promocijom trenera sportsko penjanje u Hrvatskoj dobilo je dvadesetak novih stručnih djelatnika.

U zagrebačkom hotelu Sheraton promoviran je prvi naraštaj trenera i trenerica sportskog penjanja, proizašlih iz zajedničkog programa stručnog osposobljavanja Hrvatske olimpijske akademije (HOA) i Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) te će novom olimpijskom sportu ubuduće biti lakše osvojiti željene visinske točke, jer će mu na tom putu pomoći dvadesetak novih stručnih djelatnika.

Uoči dodjele trenerskih diploma, nazočne je pozdravio dopredsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), proslavljeni veslački olimpijac Damir Martin, koji je, između ostaloga, ustvrdio:

“Sportsko penjanje sadrži u sebi sve odrednice olimpijskog gesla: brže, više, jače, i želim vam da što prije dohvatite olimpijske vrhunce.”

Nove trenere s govornice su pozdravili i predsjednik HPS-a Hrvoje Kraljević te glavni tajnik Darko Berljak. U trenerice i trenere sportskog penjanja promovirani su: Iva Dobravc, Petra Fabijanić, Silena Košara, Tiziana Perhat, Hrvoje Bratić, Frane Čulić, Petar Gojtanić, Fran Horvat, Nenad Jović, Ivica Kljak, Alan Križanić, Ivan Ljubičić, Goran Matika, Krešimir Morić, Mario Musulin, Ivan Pevec, Zaviša Šimac, Ivan Štefičar, Ivan Tomičić, Eduard Tudor, Slaven Vručinić, Marko Žabčić i Pere Županović.

Za iznimne zasluge pri realizaciji premijernog trenerskog programa ravnatelj HOA-e Saša Ceraj uručio je zahvalnice Hrvatskom planinarskom društvu, Nacionalnom parku Paklenica i svestranom pojedincu – Nenadu Joviću. Instruktor i trener sportskog penjanja, sportski penjač te koordinator programa za edukaciju trenera, u završnoj riječi je istaknuo ozbiljnost ovoga sporta.

“U postulatu sportskog penjanja stoji da je to natjecateljski sport u kojem je fizička pripremljenost ono najbitnije što natjecatelja čini uspješnim, odnosno pobjednikom, a za to je potreban redovit trening i stručan trenerski nadzor. To je bilo polazište i za ovaj edukacijski program i drago mi je da smo ga uspješno proveli. Naš sport nedavno je uvršten u program ljetnih Olimpijskih igara u Tokiju 2020., a to najbolje govori o njegovoj ozbiljnosti”, poručio je Jović.

Sportsko penjanje može se pohvaliti i prvim mladim olimpijcem. Na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu iduće godine Hrvatsku će u disciplini bouldering predstavljati 20-godišnji Borna Čujić, najbolji svjetski junior iz 2016. godine i možebitni olimpijski adut za Tokio 2020.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.