ODRŽANA SKUPŠTINA HRVATSKOG NOGOMETNOG SAVEZA

ODRŽANA SKUPŠTINA HRVATSKOG NOGOMETNOG SAVEZA

"NEĆEMO SE UMORITI U SKRBI ZA NOGOMET"

Uz prisustvo 44 skupštinara i usvajanje zapisnika travanjske Skupštine, prikazan je film o uspjesima reprezentacije, kao i film o HNS-ovim projektima i aktivnostima u godini na izmaku, te su prihvaćeni program rada saveza i financijski plan za 2017. godinu.

Financijski je plan predstavila, i po skupinama prihoda i rashoda, obrazložila Ružica Bajrić, voditeljica Odjela za računovodstveno-financijske poslove. Kao i svake godine bez završnice europskih i svjetskih prvenstava, HNS ostvaruje manjak prihoda nad rashodima. Planirani rashod pokrivat će se iz viška prihoda poslovanja iz prethodnih godina. U 2017. godini prihodi će iznositi 130 milijuna kuna, a rashodi 136 milijuna kuna. HNS ne planira ni kratkoročno ni dugoročno zaduživanje, kao niti izdavanje zajmova.

Novi predsjednik Uefe, Slovenac Aleksander Čeferin, boravio je u utorak u Zagrebu, a sudionicima Skupštine poslao je video-poruku: “Želim vam dobar i uspješan rad na Skupštini te uspjeh u suočavanju sa svim izazovima hrvatskog nogometa u budućnosti. U ovo blagdansko vrijeme, također želim Vama i vašim obiteljima puno sreće i zdravlja.” 

ceferin-ekran-skupstina

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Davor Šuker, zahvalio je pak cijeloj bazi Hrvatskog nogometnog saveza na radu 365 dana u godini. “Nikada se nećemo umoriti u skrbi za hrvatski nogomet. Hrvatski nogomet ostvario je brojne ciljeve i postigao zapažene rezultate. Odlazak na veliko natjecanje prioritet je svakog saveza, tako je i HNS-u. Zato molim izbornika Čačića da nas povede prema Rusiji jer bi nam taj plasman puno značio. Uspješne su nam bile i mlade reprezentacije, od U-15 do U-21. Kroz te selekcije nastaju naši A-reprezentativci koji nas vode na velika natjecanja. Bilježimo i uspješan nastup naših klubova u Europi.”

Šuker se tom prigodom osvrnuo i na  infrastrukturu rekavši: “Imamo prekrasnu dvoransku infrastrukturu na čemu treba zahvaliti državi. No, što se nogometa tiče, nemamo ništa. Neka nam uzor bude Mađarska, koja je pretrpana projektima i novim stadionima. Treba nam jedan pravi stadion. Ne znam do kada ćemo moći izvlačiti ove naše rezultate jer normalno da smo zabrinuti. Borit ću se u FIFI i UEFI da više nema kazni praznih stadiona jer tu svi ispaštaju – igrači, izbornik, Savez.”  Šuker je rekao i kako se stotine milijuna kuna slijeva  u hrvatski budžet od kladionica, a u sportu se vrati jako malo te dodao kako HNS pozdravlja osnivanje Državnog ureda za sport. ‘Hrvatski sport po svemu zaslužuje posebnu pozornost državnih institucija‘ zaključuje čelni čovjek HNS rekavši nešto i o prioritetima:

“Ponosni smo što imamo savjetnika g. Infantinu, našeg Zvonimira Bobana. Prioritet nam je Rusija, Imamo domaće Europsko prvenstvo U-17, prvo takvo u Hrvatskoj. I sad vas pitam – cijeli svijet će to gledati, imat ćemo 11-12 tisuća noćenja u predsezoni, nogomet je to napravio, a imamo li mi osim Rujevice pristojan stadion?…Udružimo se, budimo zajedno i nastavimo raditi zajedno”, poručio je Šuker.

Branko Mikša, počasni predsjednik HNS-a, pozvao je na jedinstvo u izgradnji nogometne budućnosti Hrvatske: “Rezultati su u kontinuitetu jako dobri i imaju veliki potencijal da možemo biti sigurni kako imamo velike šanse ponoviti ili čak nadmašiti rezultat iz Francuske. Gledajući mlađe selekcije, imamo i svjetlu budućnost. Nakon svih tih silnih rezultata, događa se problem u sinergiji između nogometa i politike, a to je iracionalno i protiv interesa obje strane. Moramo inzistirati na stvaranju klime koja bi dala dodatni zamah razvoju nogometa.”

Mladen Vedriš, također bivši predsjednik Saveza, naglasio je: “Vidjeli smo festival svega onoga što nam je nogomet donio, a bilo bi jako dobro da Hrvatska ima financijski rejting kakav ima Hrvatski nogometni savez, s ravnotežom i ulaganjem. Treba se suočiti s izazovima kvalitetne infrastrukture, na razuman način koristiti europska sredstva u povoljnoj atmosferi za nogomet. Nogometna je organizacija pružila ruku suradnje.”

Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, čestitao je na svemu učinjenom tijekom 2016. godine i prenio pozdrave gradonačelnika Milana Bandića“Zagreb je sjedište gotovo 80 sportskih saveza i ne mogu ne primijetiti da osim sjajnih rezultata hrvatskih selekcija, HNS se sjajno vodi i usudim se reći da to na hrvatskom sportskom nebu u smislu organizacije, logistike i vodstva može biti uzor svima. Neki to gledaju drugačije, ali činjenice je teško osporiti, a ovo svečano vrijeme je prava prilika to spomenuti. Kada su u pitanju projekti i nogometne utakmice, mi smo tu, i možete računati na našu partnersku suradnju”.

Predsjednik Svjetske organizacije Roma, Toti Dedić, istaknuo je ponos zbog kvalitetne suradnje s Hrvatskim nogometnim savezom: “Proteklih godina odradili smo toliko projekata, kampova, skupova, druženja, utakmica i konferencija da je to teško sve pobrojati, a sve to ne bi bilo moguće bez podrške predsjednika Šukera i cijelog nogometnog saveza. Posebno nas veseli uspjeh kampova nacionalnih manjina. To je jedinstven projekt u cijelom svijetu koji smo prezentirali diljem Europe i svugdje smo vidjeli samo oduševljenje. Veseli nas što je i UEFA prepoznala značaj tog projekta s nagradom za jedan od tri najbolja grassroots projekta u Europi. Trudimo se kroz nogomet boriti protiv predrasuda, protiv rasizma i diskriminacije i protiv siromaštva. Lopta nas sve spaja.”

 

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.