Oproštaj od Julesa Bianchija: FIA će umiroviti broj 17, vozači odaju počast minutom šutnje

Oproštaj od Julesa Bianchija: FIA će umiroviti broj 17, vozači odaju počast minutom šutnje

Automoto svijet oprašta se od Julesa Bianchija...

Tragična smrt francuskog vozača Formule 1 Julesa Bianchija i dalje je goruća tema u automobilističkim krugovima. Bianchi je preminuo od posljedica sudara s traktor-dizalicom na VN Japana prije čak devet mjeseci, a prvi je to kobni udes poslije legendarnog Ayrtonna Senne unazad dvadeset godina.

Svjetska automobilistička organizacija, na čijoj je duši propust zbog kojega je 25-godišnjak na koncu izgubio život, sada čini sve kako bi – koliko je god moguće – ublažila posljedice svoje neodgovornosti.

Vozači svih momčadi u F1 tako će prije početka sljedeće utrke, VN Mađarske, minutom šutnje odati počast mladom sportašu, a FIA će u spomen na njega umiroviti broj 17, s kojim je Bianchi nastupao u prošlosezonskom izdanju najvećeg automoto natjecanja na svijetu.

Bianchi je rođen u Nici 3. kolovoza 1989. godine, 2007. osvojio je naslov prvaka u Formuli Renault 2.0, a u program razvoja mladih vozača Formule 1 ušao je dvije godine kasnije.

Ubrzo se progurao i na mjesto testnog vozača Ferrarija, dobio iskaznicu njegove prestižne Akademije, a 2012. godine kao trećeg vozača angažirala ga je Sahara Force India. Godinu potom debitirao je za momčad Marussije, a prve bodove osvojio je u svibnju 2014, kad je osvojio deveto mjesto na utrci u Monte Carlu. Njegov će sprovod biti upriličen u utorak u Nici.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.