Ovaj vikend vrijeme je za Finn Gold Cup 2016.

Ovaj vikend vrijeme je za Finn Gold Cup 2016.

Jedriličarski klub Gaeta iz istoimenog grada domaćin je Svjetskog prvenstva olimpijske klase Finn za 2016. godinu, u suradnji sa Međunarodnim udruženjem klase Finn.

Gaeta je gradić smješten na zapadnoj obali talijanskog poluotoka između Rima i Napulja. Finn Gold Cup vratio se u Italiju nakon 27 godina, kada je posljednji put održan u Alassiu 1989. godine.

 Službeno otvaranje prvenstva  je započelo jučer, 6. svibnja.  Sa premjeravanjem brodova i opreme započelo se u četvrtak i traje do subote kada je predviđena probna regata.

 Natjecateljski dio prvenstva traje šest dana, od nedjelje 8. svibnja do petka 13. svibnja. Prema Oglasu regate predviđeno je 11 jedrenja, svakog dana po dva zaključno do četvrtka. Petak je rezerviran za “Medal Race”, dodjelu nagrada i ceremoniju zatvaranja. Start u nedjelju očekuje 75 jedriličara iz 28 zemalja.

 Svjetsko prvenstvo olimpijske klase Finn za 2016. godinu ujedno je i posljednja nacionalna kvalifikacijska regata za odlazak na Olimpijske igre RIO 2016. Na startnoj listi su četiri naša jedriličara Ivan Kljaković Gašpić, Milan Vujasinović, Nenad Bugarin i Josip Olujić, od kojih samo prva dvojica mogu steći pravo nastupa na OI.

 Ivan Kljaković Gašpić jedini je hrvatski jedriličar sa osvojenom medaljom na Finn Gold Cupu. Ivan ima srebro iz 2014. i broncu iz 2009. godine. Lani na Novom Zelandu završio je na dvadesetom mjestu. Milan Vujasinović bio je petnaesti, Nenad Bugarin dvadesetpeti i Josip Olujić tridesetprvi.

 I za kraj zanimljivost: Klasa Finn ove godine obilježava 60 godina organizacije prvog Finn Gold Cupa održanog 1956. godine u Burnhamu u Velikoj Britaniji. Olimpijska povijest klase nešto je starija. Četiri godine ranije u Helsinkiju 1952. godine Finn se pojavljuje prvi put na olimpijskim igrama i olimpijski status zadržava do danas. Od samog početka rada klase mnogi najznačajniji svjetski jedriličari profilirani su kroz klasu Finn i angažirani u raznim komercijalnim jedriličarskim regatama i projektima.

 Finn Gold Cup 2016. moguće je pratiti ovdje

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.