Ovo se ne viđa često: Dva puta isključen na istoj utakmici

Ovo se ne viđa često: Dva puta isključen na istoj utakmici

Sudac utakmice je iz svlačionice pozvao natrag na teren nesretnog stopera i dodijelio mu drugi crveni karton na utakmici

foto: facebook.com/LegiaWarszawa

Za početak, citat Josipa Broza: “Ne treba se baš uvijek držati zakona k’o pijan plota”. Poljski nogometni sudac Piotr Lasyk plota se drži svim svojim sudačkim snagama. A i onog vica: ‘Fata je Fata, al’ dvaput je dvaput’.

Lasyk je u Varšavi sudio utakmicu Ekstraklase (poljske Prve lige), Legia-Cracovia. Dodijelio deset žutih kartona (među ostalima i bivšem Rijekinom braniču, Crnogorcu Vešoviću), a domaćeg je stopera, Francuza Williama Remyja isključio – dvaput.

Igrala se 74′ minuta, Legia je bila favorit, ali je gubila 0:2 i Remy je izgubio živce pa udario cracovijinog Španjolca Javija Hernandeza koji im je uvalio dva gola. Lasyk je trenutačno i neodgodivo Remyju pokazao drugi žuti pa crveni karton. Isključenje, jasno k’o dan.

Onda se malo zamislio sam sa sobom i odlučio konzultirati VAR. Kad je pregledao snimku počeo je tražiti Remyja, ali… Kad isključiš igrača taj ode u svlačionicu. Jer je isključen. Lasyk je zapovjedio: “Vratite Remyja na travnjak”.

Domaća momčad i publika ponadali su se korekciji odluke, do kraja je bilo više od 15 minuta, 0:2 se možda još (pre)stići. Remy je sav sretan doskakutao nazad na teren, stao pred Lasyka pa: na ona dva žuta i crveni dobio još jedan crveni!

Sudac je odlučio poništiti svoju odluku tj. drugi žuti zamijeniti direktnim crvenim. I formalno je bio 100% u pravu, a faktično je izazvao šok pa smijeh komentatora i strahovito ljutnju domaćina. A čisto legalistički Lasyk je napravio sve kako treba jer nije ista kazna za drugi žuti i izravni crveni zbog grubosti.

Francuz Remy je tako dobio dva žuta i crveni, ali nije rekorder. Po tom pitanju rekorder je Hrvat, Josip Joe Šimunić, nekadašnji sjajni stoper Hrvatske i Dinama.

Joe je 2006. na SP protiv ‘svoje’ Australije dobio tri žuta kartona i crveni jer ga je Englez Graham Poll zaboravio isključiti kad mu je tijekom utakmice pokazao dva žuta. Nakon što mu je skrenuta pažnja na pogrešku Poll je po isteku 90. minute Šimuniću pokazao sve kartone koje je imao u džepu.

Ali William Remy je ipak prvi kojeg je – isključilo dvaput, u pet minuta.

www.24sata.hr

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.