Peaty dodao zlato velikoj kolekciji! Hosszu i dalje nezaustavljiva

Peaty dodao zlato velikoj kolekciji! Hosszu i dalje nezaustavljiva

Mađarica je došla do šestog zlata u Kopenhagenu, dok je svjetski rekorder Peaty oduševio na 100 metara prsno.

Britanski plivač Adam Peaty, svjetski prvak, rekorder i olimpijski pobjednik na 100 m prsno u 50-metarskom bazenu, svojoj je niski uspjeha u subotu dodao i zlatno odličje na istoj dionici, ali u 25-metarskom bazenu, na Europskom prvenstvu u Kopenhagenu, uz novi europski rekord (55.94).

Drugo mjesto osvojio je Rus Kiril Prigoda, koji je u polufinalu postavio novi europski rekord (56.02), ali nije ga dugo uspio zadržati. Brončani je bio Talijan Fabio Scozzoli, europski prvak i rekorder na 50 metara.

Nepobjediva Mađarica Katinka Hosszu doplivala je do još dva zlata te ih sada ima šest. Najbrža je bila na 50 m leđno i 200 m mješovito.

Poput Peatyja u muškoj konkurenciji, u ženskoj je na 100 m prsno uvjerljivo slavila svjetska rekorderka, Litavka Ruta Meilutyte. Na 200 m slobodno nova je europska prvakinja Francuskinja Charlotte Bonnet.

Najneizvjesnija utrka subotnjeg programa bilo je finale na 50 m leptir u kojoj je slavio Rus Aleksander Popkov (22.42) sa samo jednom stotinkom prednosti pred drugoplasiranim Ukrajincem Andrejom Govorovim, dok su za dvije stotinke zaostali Srbin Sebastian Sabo i Britanac Benjamin Proud, koji su obojica zaslužili brončana odličja.

U mješovitoj štafeti na 4 x 50 m slobodno slavili su plivačice i plivači Nizozemske sa svjetskim rekordom (1:28.39). Ruska štafeta je vodila do posljednje izmjene, a na kraju za pobjednicima zaostala 14 stotinki, također s boljim vremenom od prijašnjeg svjetskog rekorda američke štafete iz Dohe 2014. godine. Broncu je osvojila štafeta Italije.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.