Ponos Dalmacije danas slavi 108. rođendan

Ponos Dalmacije danas slavi 108. rođendan

Hajdukovci naslov prvaka države čekaju 14 godina.

‘Godine prolaze – ljubav ostaje, Hajduče sritan ti rođendan’, sažeo je nepoznati autor grafita na jednom splitskom zidu svu svoju ljubav i strast prema klubu koji voli, i za koji navija. I teško je tome bilo što dodati.

Hajduk, klub kojeg su davne 1911. osnovali splitski studenti u Pragu slavi svoj 108. rođendan. Hajduk je od tada odigrao jako puno važnih utakmica, kako onih sportskih, tako i onih van terena, koje su za život kluba i grada ali i država u kojima je živio i djelovao značile gotovo jednako kao i 18 osvojenih državnih prvenstava, 15 kupova i 6 superkupova.

Nekad davno na današnji dan skuhale bi Splićanke malo bolji ručak, a njihovi muževi bi obukli odijelo i bijelu košulju, i izašli prošetati na Pjacu. Rođendan Hajduka bio je uvijek poseban dan koji se slavio i čestitao. Danas su neka modernija vremena, danas se rođendani ne čestitaju na Pjaci, Rivi ili stadionu, nego na društvenim mrežama, koje su sinoć od ponoći zatrpane čestitkama voljenom klubu Život prolazi, tehnologije se mijenjaju, i baš kao što stoji na grafitu, godine prolaze, a ljubav ostaje. Hajduče sretan ti 108. rođendan!

U 9 sati služila se misa u crkvi Sv. Ante na Poljudu, u 10:00 na rasporedu je bilo polaganje vijenaca na spomen ploču na sjevernoj tribini za sve navijače i članove Hajduka poginule u Domovinskom ratu, u 11:00 položeni su vijenci na Hajdukovu grobnicu u znak sjećanja na sve nogometaše, trenere i dužnosnike koji počivaju na splitskom groblju Lovrinac. U 12:00 sati je predstavljanje knjige o Frani Matošiću, u 12:45 otvaranje vitrine Slavku Luštici.

Brojne čestitke i uobičajeni protokoli za ovakve prigode ne otkrivaju sve, odnosno, govore premalo o klubu koji je od samog svog osnutka bio više od kluba, koji je uvijek kad je to trebalo bio”prkos moćnome, zaštita slabome”, koji je proživio i preživio tri krvava četverogodišnja rata, i bio trn u oku većini vlastodržaca u pet država u kojima je živio i djelovao. Kluba koji je rekao povijesno ‘ne’ i Mussoliniju, i Paveliću i Titu.

O veličini i vrijednosti Hajduka bolje od golih brojki i trofeja govore emocije onih koji ga vole, emocije njegovih navijača, i svih onih koji ga poštuju. Kako u Splitu, tako i diljem Dalmacije, Hrvatske, Europe i cijeloga svijeta. U njima leži i najveća vrijednost i snaga Hajduka, i upravo su oni zalog da Hajduk, kako to svi vole istaknuti, živi vječno.

Hajduk je klub koji je toliko toga prošao, bio pred stečajem 2012. godine, ali kako kaže scena iz Velog mista, “Moredu krepat svi kraljevi i carevi, ma Hajduk će ostat”. I to je istina, glavni štit Dalmacije i Splita je već 108 godina.

www.24sata.hr

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.