POVIJEST I NASTANAK RUKOMETA U HRVATSKOJ

POVIJEST I NASTANAK RUKOMETA U HRVATSKOJ

Franjo Bučar prvi upotrijebio riječ rukomet...

Prvi mjesec početkom svake godine rezerviran je za naše hrvatske rukometaše i prvenstva koja se održavaju.  U razdoblju od 11. do 29. siječnja 2017. godine centar zbivanja rukometnih događanja bit će Francuska u kojoj se održava Svjetsko prvenstvo. Povodom toga  odlučili smo vas podsjetiti na povijest nastanka rukometa u Hrvatskoj, brojne rukometne legende koje su obilježile hrvatski rukomet, izbornike, dosadašnja postignuća, upoznati vas s igračima hrvatske reprezentacije te vam pružiti mnoštvo zanimljivosti vezanih uz rukometni svijet.

Franjo Bučar, otac hrvatskog sporta opisujući njemačku igru Schleuderball u časopisu Sokol 1904. godine prvi put je upotrijebio riječ rukomet. Od prvih organiziranih oblika djelovanja 1930. godine pa do 1950. u Hrvatskoj se igrao takozvani “veliki rukomet”koji se sastojao od jedanaest igrača sa svake strane na nogometnom igralištu. Nakon pojave “malog rukometa” 1950. godine veliki se prestao igrati te nije bilo potrebe za epitetom mali, već je ostao naziv samo rukomet.

Franjo Bučar

Franjo Bučar

Učenici Državne realne gimnazije u Varaždinu pod vodstvom nastavnika tjelesnog odgoja Zvonimira Suligoja odigrali su 29.svibnja 1930. prvu rukometnu utakmicu. U školskoj godini 1935/36. slijedilo je i prvo rukometno prvenstvo zagrebačkih srednjih škola, te 1939. u Zagrebu je odigrana i prva međunarodna rukometna utakmica između studentskih reprezentacija  Zagreba i Graza (2:11).

Ekipa prve realne gimnazije 1936. godine

Ekipa prve realne gimnazije 1936. godine

Hrvatski rukometni savez utemeljen je 1941. godine i u počecima koordinirao radom desetak klubova i 1944. godine organizirao državno prvenstvo. Hrvatska rukometna reprezentacija prvu utakmicu odigrala je u Budimpešti s Mađarskom (0:9) 14. lipnja 1942. godine. Odbor za rukomet pri Fiskulturnom savezu Hrvatske (FISAH) osnovan je u prosincu 1946. godine. Tijekom nadolazećih godina osnovana je i prva ženska rukometna selekcija te 1949. odigrano i prvo žensko rukometno prvenstvo. Najviše uspjeha u ligaškom natjecanju kod muških imali su Rukometni klubovi Partizan(Bjelovar),Zagreb,Prvomajska(Zagreb) i Medveščak(Zagreb),a kod žena Lokomotiva(Zagreb) i Podravka(Koprivnica).

Hrvatski rukometni savez član je Međunarodne rukometne federacije(IHF) od 10. travnja 1992., a Europske rukometne federacije(EHF) od 23. srpnja 1992. godine.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.