Premier liga: Tradicija nogometnog Boxing Daya u Engleskoj

Premier liga: Tradicija nogometnog Boxing Daya u Engleskoj

Na blagdan svetog Stjepana englezi igraju novo ligaško kolo.

Nogomet na Boxing Day je dugogodišnja engleska tradicija u kojoj se ligaške utakmice igraju 26. prosinca. Boxing Day je praznik koji se slavi dan nakon Božića. Nastao je u Ujedinjenom Kraljestvu, a slavi se u mnogim zemljama koje su bile dio Britanskog carstva. Boxing Day je dobio ime iz starog običaja gdje bogati daju siromašnima darove.

Tijekom ljeta, navijači jedva čekaju vidjeti gdje igra njihova momčad, jer je taj dan prilika da cijela obitelj ode na utakmicu. U većini zemalja postoji zimska pauza od najmanje tjedan dana, ali u Engleskoj se igraju utakmice tijekom blagdana. Utakmice se tradicionalno odigravaju protiv suparnika koji su u neposrednoj blizini, kako bi se izbjeglo da navijači moraju dugo putovati nakon Božića.

Imajući 10 utakmica sve u jednom danu u vrijeme kada je u većini drugih liga diljem svijeta pauza znači da su sve oči svijeta uprte u Premier ligu. Tu su naravno i  dodatni prihodi od TV prava i reklama što znači novi novac za klubove.

Romantičari vjeruju da je nogometna tradicija Boxing Daya u Engleskoj nastala zbog toga što su engleski i njemački vojnici na Božić 1914. tijekom Prvog svjetskog rata odložili oružje te odigrali prijateljsku utakmicu. Engleski nogometni savez je zbog tog događaja 2014 organizirao prijateljsku utakmicu Engleske i Njemačke u čast 100-oj obljetnici.

Neki strani igrači u Premier ligi ne vole igranje tijekom Božićnih blagdana, dok drugi prihvaćaju da je dio engleske tradicije i uživaju u intenzivnom rasporedu koji donosi  tri utakmice Premier lige i jedan susret FA kupa.

Zanimljivo je da su Sheffield FC i Hallam FC odigrali prvu utakmicu u povijesti nogometa 26 prosinca 1860. Pobijedio je Sheffield 2-0. Tradicija Boxing Daya nastala je u sezoni 1888-89 kada je Preston North End pobijedio Derby County 5-0 na dan svetog Stjepana i od tada je procvjetala.

Svaki klub, ako nije domaćin na Boxing Day, to će biti na novu godinu kako bi tijekom praznika bilo što više ljudi na utakmicama i da svaki klub bar jedan susret odigra kod kuće.

Pet najboljih utakmica na Boxing Day proglašene su:

Sheffield Wednesday – Manchester United 3-3, 1992;

Coventry City – Arsenal 3-2, 1999;

Manchester United – Newcastle 4-3, 2012;

Chelsea – Aston Villa 4-4, 2007;

Cijelo kolo 1963. kada je u 10 utakmica postignuto 66 golova:

Blackpool – Chelsea 1-5

Burnley – Manchester United 6-1

Fulham – Ispwich 10-1

Leicester – Everton 2-0

Liverpool – Stoke 6-1

Nottingham Forrest – Sheffield United 3-3

Sheffield Wednesday – Bolton 3-0

West Bromwich – Tottenham 4-4

West Ham – Blackburn 2-8

Wolwes – Aston Villa 3-3

Na ovogodišnji Boxing Day sastaju se:

Tottenham – Southampton

Bournemouth – West Ham

Chelsea – Brighton

Huddersfield – Stoke

Manchester United – Burnley

Watford – Leicester

WBA – Everton

Liverpool – Swansea

Newcastle – Manchester City

Crystal Palace – Arsenal

Ova dva zadnje napisana susreta igraju se 27. i 28.12.2017.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.