Preminula boksačka legenda Muhammad Ali – “Najveći”

Preminula boksačka legenda Muhammad Ali – “Najveći”

'Letim oko protivnika kao leptir, a bodem kao osa."

Rođen kao Cassius Marcellus Clay, Jr., Muhammad je bio američki boksač, prema mnogim ocjenama najveći boksač teške kategorije u povijesti te jedan od najvećih športaša 20. stoljeća.

 Prije dva dana primljen je u bolnici u Phoenixu  zbog respiratornih problema, uslijed Parkinsonove bolesti gdje je i umro, rekao je NBC-u glasnogovornik obitelji Bob Gunnell. Trostruki svjetski prvak u teškoj kategoriji godinama se borio s Parkinsonovom bolesti koja mu je dijagnosticirana 1984., tri godine nakon što se povukao iz boksa. Bolest se često povezivala s traumom glave, a Aliju se stanje zadnjih godina dodatno pogoršalo pa je pojavljivanje u javnosti sveo na minimum.

 Već od ranih dana je prakticirao netipičan način borbe, sa spuštenim gardom i brzim kretanjem po ringu. Ta je taktika često opisivana kao ‘letim oko protivnika kao leptir, a bodem kao osa.´ U amaterskom boksu je karijeru završio osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. u lako-teškoj kategoriji, a onda je uslijedila fenomenalna profesionalna karijera. Prvu borbu za naslov prvaka u profesionalnom boksu je imao već 1964. kada je u kontroverznom meču pobijedio Sonny Listona, Iste godine Ali je porazio legendarnog Archie Moorea.

Odmah nakon što je osvojio titulu, svijet je imao priliku vidjeti da ovaj mladić neće biti samo zanimljiv u ringu. Naime, Ali je javno prihvatio Islam, te pod utjecajem grupe Nacija Islama uzima ime Cassius X, po ugledu na drugog poznatog člana te sekte Malcolm X-a. Sekta je bila simbol borbe crnačkog stanovništva SAD-a protiv ropstva i ugnjetavanja. Vođa sekte uskoro daje Cassiusu njegovo novo ime Muhammad Ali.

U karijeri Ali je skupio  ukupno 61 profesionalni meč. Od toga je pobijedio u 56 nastupa, uz 37 pobjeda nokautom. Nije imao niti jednu neriješenu borbu te je zabilježio 5 poraza. Izabran je za najboljeg sportaša svih vremena u izboru koji je proveden među novinarima njemačkog Bilda (53 sportska novinara u rasponu od 25. do 71. godine) najvećeg sportaša 20. stoljeća prema ispitivanju javnog mijenja u Italiji.

Treći put je titulu Ali osvojio protiv Leon Spinksa 1979. godine, od boksača od kojeg ju je i izgubio godinu dana ranije te se nakon toga povukao neporažen.

Nevjerojatna brzina i ples u ringu bila su Muhammadova izvedba.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.