[FOTO] Priča koja zaslužuje divljenje: “Oni traže svu vašu pažnju”

[FOTO] Priča koja zaslužuje divljenje: “Oni traže svu vašu pažnju”

Martina Šango s Downićima trenira košarku, ali i elemente ostalih sportova.

Martina Šango profesorica je kineziologije koja već 16 godina radi s djecom, a od toga deset godina provodi kao trener u Školi košarke Zadar. Prije šest godina u školu košarke upisao se Petar, dječak s Downovim sindromom.

“Skupina u kojoj je trenirao bila je poprilično velika, brojila je 25-ero djece. Integracija Petra sa njegovim vršnjacima bila je istovremeno vrlo uspješna ali i poprilično teška jer takvo dijete zaslužuje i traži svu vašu pažnju, koju mu ja baš zbog velikog broja ostale djece nisam mogla pružiti. Petar je trenirao s nama godinu i pol i nakon toga nažalost odustao. On me je osvojio svojom neposrednošću, svojom ljubavi, svojom jednostavnošću i otada sam se ustvari počela baviti mišlju kako bi bilo lijepo imati jednu posebnu grupu djece sa Downovim sindromom”, kazala je za početak Martina koja s djecom ne trenira samo košarku, već i elemente ostalih sportova.

“U radu s njima ja se nisam željela ograničiti samo na košarku, već provodim prošireni program u sklopu kojeg ih želim naučiti osnovne elemente iz atletike, gimnastike, košarke, odbojke i drugih sportova. U svijetu postoji jedna velika svjetska sportska organizacija SU-DS (Sports Union for Athletes with Down Sindrome) koja organizira velika sportska natjecanja u različitim sportovima, na koje bih voljela odvesti nekoliko naših Downića”, nastavlja profesorica koju je osvojila privrženost njenih downića, kako od milja zove polaznike škole košarke.

“Ne biste vjerovali ali kada sam toj našoj djeci na prvom treningu u mjesecu svibnju postavila četiri čunja i zadala im zadatak da samo trče u krug, to je bila takva radost i tolika sreća na njihovim licima uz urlike i razne izraze oduševljenja. Posebno Bruno, on je najsretniji kad trči. Ali svatko od njih je na svoj način poseban. Ivica, Filip i Kristofor su atlete svoje vrste. Košarkaškom loptom barataju kao da su rođeni s njom. Kristofor jako pazi na detalje; zapamti sve informacije i sam se tijekom treninga korigira i dovodi element do savršenstva. Naš Petar s početka priče sad opet trenira sa nama, te je naša najveća maza i uz Bruna najveći šarmer. Tu je i drugi Filip koji jako voli biti s ekipom i trenirati s nama. Također moram spomenuti i naše djevojke Luciju i Doris koje su jako samozatajne i posebne. Naravno tu je i Ivana koji je veliki emotivac, ali kad je košarka u pitanju vrlo aktivna i meke ručice.”

Profesorica Šango radi i na integriranju djece s Downovim sindromom uz ostale polaznike škole, a cijela priča polako prerasta sam grad Zadar.

“Upravo dogovaram s voditeljem Škole košarke Zadar Alenom Zdrilićem tu integraciju Downića s ostalom djecom. Razmišljam da prvo dođemo u posjet generaciji rođenih 2009/2010 i da nam na taj trening dođu i seniori KK Zadra predvođeni trenerom Aramisom Naglićem koji već ima iskustva s Downićima, obzirom da je u Rijeci moj kolega Siniša Kuharić još prije deset godina pokrenuo ovu priču. Također je uspostavljena suradnja sa KK Cedevitom i KK FSV Rijeka i već u prosincu putujemo sa djecom u Zagreb, gdje KK Cedevita organizira cjelodnevno prijateljsko druženje kroz trening i natjecanje za djecu sa Down sindromom, što će biti pravo osvježenje za njih, za njihove roditelje ali i za nas trenere. U ožujku i lipnju biti će još dva takva druženja, jedno u Rijeci i jedno kod nas u Zadru. Moram reći da smo s njima bili jednom i na košarkaškoj utakmici i ponovo ćemo ih voditi jer je to bila luda zabava za sve nas.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.