Priče o propuštanju Olimpijskih igara nepotrebno stvarale pritisak kaubojima

Priče o propuštanju Olimpijskih igara nepotrebno stvarale pritisak kaubojima

Realne šanse ima čak i 14. sa ovog Svjetskog prvenstva Rusija.

International Handball Federation (IHF) objavio je na svojim stranicama princip kvalifikacija za Olimpijske igre, kao i same sudionike, a ispada da je nepotrebno stvoren pritisak na naše rukometaše uoči utakmice s Francuskom kako će u slučaju plasmana iza sedmog mjesta na Svjetskom prvenstvu ostati bez šansi za Tokio.

Na Olimpijskim igrama sudjeluje 12 reprezentacija, od kojih će šest ostvariti direktan plasman. Domaćin Japan je prvi sudionik, a drugog ćemo dobiti za nekoliko dana tj. Svjetski prvak će se plasirati. Četiri mjesta rezervirana su za kontinentalne prvake Europe, Azije, Afrike i Panameričkih igara.

Nakon što budu poznati svi sudionici održati će se kvalifikacije u kojima će sudjelovati 12 reprezentacija raspoređenih u tri skupine po četiri. Dvije najbolje iz svake grupe plasirati će se na Olimpijske igre.

U kvalifikacijama će sudjelovati šest reprezentacija koje su se plasirale od drugog do sedmog mjesta na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu. To će biti tri reprezentacije od četiri polufinalista (Danska, Njemačka, Francuska i Norveška), zatim Hrvatska i Švedska te pobjednik susreta za sedmo mjesto između Španjolske i Egipta.

Preostalo je još šest mjesta za kvalifikacije, dva će pripasti najbolje plasiranom kontinentu na Svjetskom prvenstvu, to je daleko ispred svih Europa, pa će Španjolska i u slučaju poraza od Egipta imati osiguran plasman u kvalifikacije, a uz njih je sigurna i Mađarska koja je sljedeća najboljeplasirana europska momčad. Ako Španjolska pobijedi Egipta jedno mjesto će pripasti Islandu. S obzirom da će netko od nabrojanih sigurno biti europski prvak, mjesto će se otvoriti i za Rusiju koja je završila tek 14.

Afrika je drugi najuspješniji kontinent na Svjetskom prvenstvu i njima će također pripasti još dva mjesta. Egipat je siguran, kao i Tunis, a ako Egipat pobijedi Španjolsku u utakmici za sedmo mjesto, u kvalifikacije će i Angola. Naravno još jedno mjesto se otvara ukoliko Tunis, Egipat ili Angola postanu prvak “Crnog kontinenta”.

Azija i Amerika dobiti će po jedno mjesto za kvalifikacije, a ona trenutno pripadaju Katru i Brazilu. U slučaju da netko od njih postane kontinentalni prvak, otvorit će se mjesta Bahrainu i Čileu.

Sudionici Olimpijskih igara:

 1. Japan (domaćin)
 2. Svjetski prvak (Danska, Njemačka, Francuska, Norveška)
 3. Europski prvak
 4. Azijski prvak
 5. Afrički prvak
 6. Panamerički prvak
 7. kvalifikacijska grupa A1
 8. kvalifikacijska grupa A2
 9. kvalifikacijska grupa B1
 10. kvalifikacijska grupa B2
 11. kvalifikacijska grupa C1
 12. kvalifikacijska grupa C2

U prvoj kvalifikacijskoj skupini A igrati će viceprvak svijeta i sedma reprezentacija svijeta. Dakle poraženi finalist i pobjednik susreta Španjolska – Egipat. U istu grupu upasti će najbolje i najlošije rangirane reprezentacije od preostalih šest, a prema tome tu bi spadali trenutno treća i četvrta reprezentacija po rankingu sa prvenstva neračunajući sedam najboljih (Mađarska i Island)

U drugoj B igraju treći i šesti sa Svjetskog prvenstva i drugi i peti najbolje rangirani od ostalih (zasad Brazil i Tunis), a u trećoj C grupi igraju četvrti i peti sa Svjetskog prvenstva te  najbolje i najlošije rangirane reprezentacije od preostalih šest, a prema tome tu bi spadali trenutno poraženi iz susreta Egipat/Španjolska i Katar.

Hrvatska će igrati s nekim od poraženih polufinalista. Naravno postoji šansa za pomakom, ukoliko recimo Danska postane Svjetski prvak, a Francuska Europski prvak. Onda Hrvatska automatski ide jedno mjesto više u poretku,a to vrijedi za sve reprezentacije ukoliko netko ispred njih postane kontinentalni prvak.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.