Problemi su mnogo, mnogo dublji

Problemi su mnogo, mnogo dublji

Problemi su mnogo, mnogo dublji

Završen je Kup BiH i titulom se okitio Nogometni klub Široki Brijeg. I ništa tu ne bi bilo čudno, da se na utakmici nije dogodilo nekoliko nemilih događaja. Zvižduci na himnu Bosne i Hercegovine i nekoliko povika, poruka koji promiču mržnju zasjenili su veliki uspjeh Širokobriježana. Scene su to koje se ne bi smjele viđati, kako na sportskim terenima, tako i općenito. Scene koje treba kažnjavati. No, postavlja se pitanje kako to da su mediji odjednom progledali, iako su dosad bili i gluhi i slijepi na sva događanja.

Bio je svibanj 2015. kada je Široki Brijeg igrao još jedno finale Kupa. Protivnik je ponovo bio iz Sarajeva, no onaj bez navijača, Olimpik, koji na utakmicama prati tek pedesetak simpatizera. Silom prilika bili smo na uzvratnoj utakmici koja se igrala na stadionu Koševu. Na tribinama se okupilo 2500 gledatelja, uglavnom pripadnika navijačke skupine Horde zla. Od samog izlaska ekipa na teren ekipa sa tribina skupno je uzvikivala ružne izraze. Ne trebamo ni pisati kako smo se osjećali u najmanju ruku neugodno i nesigurno kao Hrvat i neutralni promatrač na tribinama. Uzvici su se gomilali tijekom cijele utakmice, a prilikom zagrijavanja igrača Širokog ubačen je topovski udar na atletsku stazu i pritom lakše ozlijedio Dinu Kresingera. Također, letjeli su i upaljači i kovanice.

Olimpik je osvojio Kup, a mi smo otišli kući i podijelili dojmove s ocem koji je sve pratio preko TV-a. Pokazali smo mu nekoliko snimaka s mobitela, na što je on odgovorio da se ništa od tih sramnih detalja nije moglo ni vidjeti ni čuti preko malih ekrana. Kamere očito nisu mogle (čitaj : smjele i htjele) evidentirati to, a i predstavnici tiskanih i elektronskih medija su zanijemili. Poslali smo svoj izvještaj s utakmice na nekoliko adresa medija, no odgovor i objavu nismo dobili. Iskreno, ni očekivali.

Također, imali smo priliku gledati i prošlosezonsku utakmicu Sarajeva i Zrinjskog na Koševu, gdje su također upućivane salve uvreda, prijetnji i nacionalističkih povika.

Postavlja se pitanje: Kako riješiti probleme kada Savez i mediji svjesno vrše represiju i pokušavaju spriječiti otkrivanje činjenice da su mrzitelji i nacionalisti prisutni u sva tri tabora. A oni se mogu riješiti tek ako se počne sijeći korov, ali ne od sredine, nego od korijena. A dotad ćemo još uvijek živjeti u iluziji Utopije…

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.