Prvi put na istim Olimpijskim igrama – majka i sin

Prvi put na istim Olimpijskim igrama – majka i sin

Nino Salukvadze (47) i Tsotne Machavariani (18) predstavljat će Gruziju u streljaštvu

Na Olimpijskim su igrama zajedno znali nastupati braća, sestre, čak i otac i sin, a ovoljetne Olimpijada u Riu bit će prva u povijesti na kojoj će se natjecati – majka i sin.

Gospođa Nino Salukvadze (47) i mladi gospodin Tsotne Machavariani (18) su iz Gruzije, oboje reprezentativne klase u streljaštvu. Mama je Olimpijka još od doba Sovjetskog Saveza. I to ne “tek” odlična nego svjetska velemajstorica. Olimpijsko je zlato osvojila –  još 1988. u Seulu!

Kada se SSSR raspao, Salukvadze je sa svojim najmilijima gruzijsko streljaštvo na životu održala u, doslovno, obiteljskom obrtu. Ona i njen otac pomogli su izgraditi gruzijsko Ministarstvo sporta, a trenažni prostor izmolili u podrumu. Sve je ukrašeno stotinama Salukvadzeinih odličja kako bi se naglasila sjajna tradicija tog sporta u Gruziji prostor je mali, istodobno ne može trenirati više od pet streljačica i streljača pa Nino i Tsotne gotovo redovito termine za trening prepuste mladima, a oni formu love po inozemnim streljanama.

Otac i djed Vakhtang Salukvadze napunio je 84 godine, odlučio je da bi mu put do Brazila i natrag bio prenaporan pa neće u Rio, ali…

– Puste godine ponavlja da mu je san vidjeti kćer i unuka kako zajedno nastupaju na Olimpijadi. Presretni smo i ponosni što smo mu taj san ispunili – veli mama Salukvadze.

Nino je uz svoje mjesto među olimpijskim besmrtnicima našla postala i svjetski ‘celebrity’ kada je 2008., dok je bjesnio rat između Gruzije i Rusije, nakon što je primila broncu na postolju poljupcem čestitala ruskoj konkurentici.

– Mi smo se natjecale kao sportašice. Ne znam zašto su svi bili iznenađeni, čestitati sportskoj protivnici je najnormalnija stvar koju sam uvijek činila i uvijek ću činiti. Meni su suparnice korektno čestitale na uspjehu, normalno je da i ja to učinim. To nije užas rata nego sportska, viteška priča.

Olimpijski povjesničar Bill Mallon objavio je kako su dosad na istim Igrama 56 puta nastupali očevi i sinovi, 12 puta majke i sinovi te dva puta majka i kćer, ali – majka i sin nikada. Do ovih OI.

– Majka mi govori da je zlato za Sovjetski Savez osvojila u otprilike mojim godinama, ali u nemjerljivo boljim uvjetima tako da si ne smijem nametati nikakve rezultatske imperative – govori Machavariani.

– Mislim kako je to njen način da mi, koliko god može, pomogne u smanjivanju očekivane nervoze uoči nastupa na najvažnijem mogućem natjecanju. No ja sam miran. U jednistvenoj sam, privilegiranoj situaciji. U Riju ću nastupati i za moju zemlju, i za moju majku i za sebe.

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.