“Prvi put” – zajedništvo zlatne rukometne generacije

“Prvi put” – zajedništvo zlatne rukometne generacije

"Bilo je to prvi put da smo osvojili olimpijsko zlato u vrijeme koje je bilo jako važno za našu zemlju."

Dokumentarni film “Prvi put”, scenaristice i urednice Mirjane Hrge, posvećen 20. obljetnici osvajanja prvog hrvatskog olimpijskog zlata i generaciji hrvatskih rukometaša iz Atlante 1996., premijerno je prikazan u utorak u zagrebačkom kinu Europa. Svečanu premijeru prvijenca autorice Mirjane Hrge, urednice i voditeljice središnjih RTL-ovih vijesti, uveličali su i sami sudionici povijesnog sportskog uspjeha, zlatni rukometaši koji su prije 20 godina u finalu Olimpijskih igara pobijedili Švedsku 27:26.

“Da rukomet nije samo sport osjećala sam još od malih nogu, po rođenju. Ja sam Bjelovarčanka, a Bjelovar je oduvijek živio za rukomet. No, 1996. godine shvatila je to i cijela Hrvatska. To je bilo prvi put, nakon Oluje, da je narod masovno izašao van kako bi slavio veliko sportsko odlikovanje – olimpijsko zlato. Ove je godine 20. obljetnica tog povijesnog uspjeha hrvatskih rukometaša u Atlanti i mislim da je važno odati priznanje i prisjetiti se tog velikog sportskog uspjeha. Radi se o generaciji koja nije ušla u rukomet zbog profita nego iz strasti. Bili su vrlo netipični sportaši kojima je Kljun dozvolio da budu ono što jesu, fakini, ali je od njih tražio da ginu na terenu. A to su i učinili. Upravo zbog toga, moje velike ljubavi prema rukometu, a i mog višegodišnjeg novinarskog staža, odlučila sam još jednom posegnuti u arhivu i zajedno s glavnim akterima tog vremena ispričati jednu istinsku sportsku priču”, tako je govorila scenaristica i urednica Mirjana Hrga uoči snimanja prvih kadrova filma „Prvi put“.

Kroz razgovor sa zlatnim rukometašima i svjedocima do tada nezabilježenog sportskog uspjeha autorica filma pokušala je otkriti javnosti nepoznate pojedinosti, zanimljivosti i događaje koji su pratili pobjednički niz hrvatskih rukometaša. Uz televizijske snimke dijelova utakmica s rukometnog olimpijskog turnira, svečanog dočeka na prepunom središnjem zagrebačkom trgu, ali i privatne video snimke s tuluma u Olimpijskom selu koje javnost do sada nije imala prilike vidjeti, sportski dokumentarac “Prvi put” otkriva zajedništvo jedne rukometne generacije.

Za potrebe snimanja filma autorica je nakon 20 godina po prvi put na jednom mjestu okupila Patrika Ćavara, Zorana Mikulića, Valnera Frankovića, Valtera Matoševića, Zlatka Saračevića, Slavka Golužu, Brunu Gudelja, Božidara Jovića, Vladimira Šujstera, Vladimira Jelčića i Alvara Načinovića koji su pred kamerom otkrili niz anegdota i zanimljivosti iz Atlante te s gledateljima podijelili svoje dojmove, strahove i veselja koja su ih pratila na putu do osvajanja zlata.

U filmu o događajima iz 1996. govore i bivši predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora i član Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Antun Vrdoljak, bivši rukometaš Hrvoje Horvat, rukometni dužnosnik Zoran Gobac i sportski novinar i komentator Božo Sušec.

“Bilo je to prvi put da smo osvojili olimpijsko zlato u vrijeme koje je bilo jako važno za našu zemlju. Meni je pripala čast da prvi put podijelim medalje, a Hrvatska se borila za zlato. Išli smo vrlo neizvjesni u Atlantu, a vratili smo se kao pobjednici. Ono čega se posebno sjećam je veličanstveni i neponovljivi doček u Zagrebu. Taj narod, tu radost i oduševljenje nikada neću zaboraviti”,  izjavio je Antun Vrdoljak.

Prije premijere reprezentativci iz Atlante posjetili su groblje Mirogoj, gdje su položili cvijeće na grobove trenera Velimira Kljajića, igrača Iztoka Puca i Vladimira Nekića, tajnika Hrvatskog rukometnog saveza u to vrijeme. Premijeri filma bili su nazočni svi igrači iz Atlante osim Gorana Perkovca i Venia Loserta.

Pogledajte tu pobjedonosnu utakmicu iz videa:

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.