Inkluzija djece s teškoćama u razvoju

Univerzalna sportska škola: “Stvaramo nove paraolimpijce i trajna prijateljstva”

Univerzalna sportska škola: “Stvaramo nove paraolimpijce i trajna prijateljstva”

Djeca s teškoćama u razvoju s vršnjacima bez invaliditeta prezentiraju sportove iz Univerzalne sportske škole

Idejna začetnica Univerzalne sportske škole Mirela Šikoronja otkrila je detalje: “Ideja za Univerzalnu sportsku školu za djecu s teškoćama u razvoju pokrenuta je krajem 2014. godine, s osnovnim ciljem omogućavanja tim mališanima da podignu razinu svojih motoričkih i funkcionalnih sposobnosti na višu razinu, lakše se integriraju u društvo te naposljetku zbog prevencije njihova zdravlja kroz sportsko rekreativne aktivnosti.” Šikoronja ističe i kako je bitno  da program daje mogućnost roditeljima da kvalitetno provedu slobodno vrijeme uz svoju djecu te im omoguće osjećaj pripadnosti, veselja i zadovoljstva.

Program se provodi na nekoliko lokacija u Gradu Zagrebu (Trnje, Dubrava, Novi Zagreb, Trešnjevka i COO Goljak), a cilj je uključenje što više djece, informiranje javnosti za ovu populaciju, motivacija roditelja  te podizanje  na višu razinu zdravlja djece kako bi ona što kvalitetnije živjela svoj budući život. Naposljetku: poticati višestrani psihosomatski razvoj, unaprijediti zdravlje i zadovoljiti dječje potrebe za kretanjem te putem toga stvoriti radne navike svakodnevnog tjelesnog vježbanja.

Kako ističe Šikoronja: `Djeca pod stručnim nadzorom kineziologa i trenera, igrajući se na zanimljiv i za njihovu dob pedagoški i kineziološki primjeren način, uče osnovne oblike kretanja, kao i osnovne elemente brojnih sportova. Upravo to kod njih oslobađa  puni potencijal i pokazuje njihove motoričke sposobnosti. Time za budućnost stvaramo nove paraolimpijce.´ One poput Sandre Paović, Kristijana Vincetića, Damira Bošnjaka, Branimira Budetića i mnogih drugih koji nam upravo svima poručuju: “Budi dio koji nedostaje!”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.