Rakitić: “Prvo sam morao shvatiti da je do mene najbolji igrač svih vremena”

Rakitić: “Prvo sam morao shvatiti da je do mene najbolji igrač svih vremena”

Ivan Rakitić govorio je o prvoj sezoni u Barceloni...

U razgovoru za službenu stranicu Fife Ivan Rakitić je govorio o igranju u Barceloni i mnogim drugim temama. Izjavio je: “Kad sam dolazio u Sevillu nisam znao u kakvu sredinu dolazim. Tražio sam na karti gdje je grad, samo sam znao malo o povijesti kluba. No, brzo sam shvatio sve o gradu i klubu, iako tada još nisam znao španjolski. Nisam očekivao da ću se tako brzo i kvalitetno prilagoditi. Posebno zato jer je u Sevilli poseban dijalekt zbog kojeg sam uvijek teško komunicirao s domaćim igračima. Mislim da je za moju dobru prilagodbu zaslužna okolina. Brzo sam stekao mnogo prijatelja i bilo mi je lakše.”

Usporedio je svoju igru u Schalkeu i u španjolskoj ligi: “Nakon dolaska u Španjolsku počeo sam igrati najbolji nogomet u karijeri, no za mene je svaki dio karijere bitan. Svugdje sam nešto naučio i postao kvalitetniji igrač. Odgovara mi stil igre u španjolskom prvenstvu, a u oba kluba sam odmah postao prvotimac i zato sam dobio mnogo samopouzdanja. Nisam mnogo očekivao odmah po dolasku u Barcelonu. Nikad nisam takav, jednostavno uživam u trenutku. Znao sam da mjesto u početnom sastavu moram zaraditi jer mi nitko neće pokloniti. U Sevilli nisam htio propustiti utakmicu ni kad su liječnici to preporučili. Uvijek sam takav, jednostavno stisnem zube i izdržim.”

Objasnio je kako radi Luis Enrique: “Veliki je radnik. Iznimno studiozno se priprema za svakog protivnika i prije svake utakmice pokušava svima pojedinačno objasniti što od njih točno očekuje. Zna kako od svakog igrača izvući maksimum. Zato mu vjerujemo i povezani smo kao momčad. Ja sam prvo moram shvatiti da s moje desne strane igra najbolji igrač svih vremena, Messi. Genijalan je i zato se kreće drugačije nego ostali krilni napadači. No, tu je i vrhunski desni bek Dani Alves, koji je vrlo često i na krilu. Ja moram birati. Ponekad je bolje proigrati suigrača i pustiti da se istakne, ali sebe podrediti momčadi.”

Zamijenio je Xavija u prvom sastavu: “On je najbolji vezni igrač u povijesti. Čast mi je što smo prijatelji i suigrači. Jedinstvena je njegova priprema za svaku utakmicu i ponašanje na terenu. Zahvaljujem mu na svoj pomoći i želim sreću u nastavku karijere.”

Nastavio je: “Jasno mi je zašto smo u sjeni napadača jer su oni savršeni. Bitno je samo da pobjeđujemo i sve trofeje slavimo zajedno. U Barceloni se mora uživati i svaki dan imati osmijeh na licu. Ne znam kako bi nekome u ovakvom klubu moglo biti loše. Sve je ovdje savršeno, momčad, navijači i uvjeti rada. Na početku je bilo teško jer je bilo mnogo promjena i trebali smo vremena za pronalazak samopouzdanja. Nismo slučajno na kraju sezone u najboljoj formi.”

Najavio je finale Lige prvaka: “Pokušat ću biti smiren. Svi cijelu sezonu naporno treniramo i jedina želja nam je treći trofej. Sve znamo o Juventusu i poštujemo ga, no želimo samo pobjedu. Mi smo Barcelona i ne poznajemo ništa drugo. Bit ćemo maksimalno koncentrirani. Imali smo uspješnu sezonu i ne znam zašto ne bismo na takav način i završili. Kad primimo taj trofej možemo postati emotivni, no prvo moramo pobijediti Juventus. Stvarno jako želim tu pobjedu.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.