51. EP 05-08. svibnja 2016. Montpellier, Francuska

Rezime EP -Ekipno srebro i tri bronce: “Našu reprezentaciju smatram najboljom na svijetu!”

Rezime EP -Ekipno srebro i tri bronce: “Našu reprezentaciju smatram najboljom na svijetu!”

Hrvatski karatisti i karatistice zadržali su dobre navike i na netom završenom Europskom prvenstvu u francuskom Montpellieru, gdje su osvojene četiri medalje. Podsjetimo ženska reprezentacija u borbama osvojila je srebro, a Ana Lenard, Maša Martinović i muška reprezentacija u katama okitili su se broncom.

“Ovo je bilo izuzetno naporno natjecanje. Znala sam da će mi biti izuzetno teško ako ću u zadnjoj borbi morati stizati veliki zaostatak s malom suparnicom, i upravo to se dogodilo. Malo mi je nedostajalo da uspijem, ali i ovo srebro je veliki uspjeh”,  rekla je Azra Saleš na press konferenciji, nakon povratka reprezentacija iz Montpelliera.

Ivona Tubić je skoro cijelo Europsko prvenstvo odradila s jakim bolovima u nozi.  “Našu reprezentaciju smatram najboljom na svijetu i zato nisam ni razmišljala o blokadama pod kojima sam nastupala.”

Jednu od ljepših priča hrvatskog karatea predstavlja tročlana muška reprezentacija u katama, disciplini što zahtjeva maksimalnu sinhronizaciju. Prošle godine je na Europskom prvenstvu u Istanbulu također osvojena brončana medalja, ali u međuvremenu se Franjo Maškarin zbog privatnih razloga povukao iz sporta, a Damjan Padovan je također razmišljao o odlasku. Mjesec i pol dana prije odlaska u Montpellier izbornik Tihomir Grgić nagovorio je Padovana na ostanak te je njemu i Ivanu Ermencu priključio Tomislava Stolara. 

“Oduševljen sam, bilo je tu puno nagovaranja da ostanem i jako mi je drago što sam na kraju odlučio ostati. Presretan sam” poručio je Padovan.

Tomislav Stolar, koji se ekipi priključio mjesec dana uoči Europskoga prvenstva. U pojedinačnoj je konkurenciji stigao do četvrtfinala: “Meni je ovo prvo seniorsko EP, trebalo je to odraditi. Bili smo uvjereni da smo bolji od Rusa i to smo potvrdili na tatamiju”, rekao je Stolar.

I za kraj ovo su riječi najiskusnijeg člana ekipe Ivan Ermenca: “Vidjeli smo da su gledatelji prepoznali vrijednost naše izvedbe, dobili smo puno veći pljesak nego protivnička ekipa i to me izuzetno veseli.”

“Karate je među najuspješnijim hrvatskim sportovima. Godinama je hrvatski karate u središtu najvažnijih europskih i svjetskih zbivanja u tom sportu. Samo u posljednjih 10 godina, vjerovali ili ne, hrvatska reprezentacija s Europskih seniorskih prvenstava vratila se sa čak 38 medalja, od toga 12 zlatnih. Ukupno, od osamostaljenja hrvatski karate na seniorskim EP-ima i SP-ima u protekla dva i pol desetljeća bilježi gotovo nestvarnih i pomalo nevjerojatnih 88 medalja (20 zlatnih, 17 srebrnih i 51 brončanih, od toga omjer na Europskim prvenstvima je 17-12-41).  U tom razdoblju u praktički najplodonosnijem desetljeću hrvatskog karatea naši su predstavnici osvojili i sedam odličja na Svjetskim prvenstvima”, rekao je Lovorko Magdić uoči nastupa naših na EP. Sada nakon EP statistka medalja u tom sportu se malo izmjenila i povećala, što je samo  dokaz uspješnosti naših reprezentativaca i rezultat njihovog kontinuiranog rada, nastojanja.

I  ono čemu se karatisti  posebno vesele i nadaju je moguće uvrštenje karatea u olimpijski program, što bi se vjerojatno trebalo dogoditi već na idućim OI u Tokiju 2020. godine.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.