Rješenje za korupciju u Fifi: Ograničenje trajanja mandata

Rješenje za korupciju u Fifi: Ograničenje trajanja mandata

Fifa je ograničila mandat predsjednika, a odgođena je odluka o povećanju broja sudionika svjetskog prvenstva...

Izvršni odbor krovne svjetske nogometne organizacije održao je sastanak u Zürichu prema planu i programu nakon što je švicarska policija u suradnji s američkim FBI-jem u jutrošnjoj raciji uhitila nova dva visoka dužnosnika Fife, Hondurašanina Alfreda Hawita i Paragvajca Juana Angela Napouta.

Nogometne glavešine jednoglasno su podržale niz programskih reformi, a predložene će se mjere članovima Fifina Kongresa predočiti na izvanrednom zasjedanju u veljači, na kojemu bi trebalo biti izabrano i novo vodstvo.

Jedna od glavnih tema rasprave bilo je sprječavanje i prevencija koruptivnih radnji, a u tom je svijetlu predloženo limitiranje mandata predsjednika i dužnosnika u Fifinom vijeću koje će zamijeniti dosadašnji Izvršni odbor i to na tri četverogodišnja mandata.

Mjerama se želi prvenstveno odvojiti političke od upravljačkih funkcija te vratiti legitimnost i povjerenje u ovu organizaciju. “Ove će reforme pokrenuti Fifu prema unaprijeđenju načina na koji je vođena, njezinoj većoj transparentnosti i većem kredibilitetu. Ovo je jedan od koraka na našem putu ka vraćanju ugleda Fifi kao modernoj, profesionalnoj sportskoj organizaciji kojoj će se vjerovati”, prokomentirao je trenutačni vršitelj dužnosti predsjednika Issa Hayatou.

Na sastanku je, prema navodima agencije France Presse, trebao biti povećan i broj sudionica svjetskog prvenstva s 32 na 40 momčadi, no odluka je u konačnici odgođena kako bi se takav potez dodatno analizirao.

Brazilski član Izvršnog odbora Fernando Sarney prokomentirao je atmosferu koja je vladala zasjedanjem poslije policijskih ‘akcija u zoru’. “Bilo je to kao da je netko umro. Svi su bili iznenađeni, a u zraku su se osjećale riječi: ponovno se događa… Na sve ovo gledamo jako osobno; trebao je to biti pozitivan dan, s mnogo promjena i reformi, transparentnosti…”, otrkio je Sarney.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.