Rusi dominantni u Kopenhagenu! Oduševio 17-godišnji Kolesnikov

Rusi dominantni u Kopenhagenu! Oduševio 17-godišnji Kolesnikov

Rusi su u srijedu uzeli tri od četiri zlatna odličja u muškoj konkurenciji.

Prvi dan Europskog plivačkog prvenstva u 25-metarskom bazenu s dva zlatna odličja obilježio je 17-godišnji Rus Kliment Kolesnikov, a Mađarica Katinka Hosszu započela je još jednu žetvu medalja osvajanjem zlata na 400 mješovito.

Kliment Kolesnikov je pojedinačno zlato osvojio na 200 leđno, postavivši pritom novi svjetski juniorski rekord te rekord europskih prvenstava (1:48.02). U istoj utrci naš Anton Louie Lončar (1:51.67) došao je na samo pet stotinki od hrvatskog rekorda koji je još prije 16 godina u Berlinu postavio Gordan Kožulj.

Kolesnikov je do drugog zlata doplivao u ruskoj štafeti 4×50 slobodno, u kojoj je bio prva izmjena i sa 21.24 postavio još jedan juniorski svjetski rekord. Talijani su vodili nakon prve dvije izmjene, ali su Sergej Fesikov i Mihail Vjekoviščev Rusiji donijeli zlato. Italija se morala zadovoljiti srebrom, a Poljska je bila treća.

Velika i izjednačena borba vođena je na 50 prsno. Svjetski rekorder u 50-metarskom bazenu Britanac Adam Peaty u malom bazenu se morao zadovoljiti samo broncom, iako je plivao brže od dosadašnjeg europskog rekorda (25.70). Slavio je Talijan Fabio Scozzoli koji je za deset stotinki poboljšao svoj europski rekord (25.62). Srebro je osvojio Rus Kiril Prigoda, koji je također plivao osobni rekord (25.68) i brže od prijašnjeg europskog rekorda.

Ruski plivači su u srijedu osvojili tri od četiri zlata. Na 400 slobodno najbrži je bio 22-godišnji Aleksandr Krasnih, srebrni s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u 25-metarskom bazenu.

Mađarica Katinka Hosszu u Kopenhagenu brani šest zlata osvojenih prije dvije godine u Netanyji. Započela je od 400 mješovito, a u srijedu je izborila i finale na 100 leđno. Hosszu je vlasnica 11 zlato s europskih prvenstava u 25-metarskom bazenu.

Drugi naslov europske prvakinje na 50 prsno osvojila je 20-godišnja Litavka Ruta Meilutyte koja je prvi put bila zlatna također u Danskoj, prije četiri godine u Herningu.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.