SIJEČANJSKA GROZNICA U TERETANI

SIJEČANJSKA GROZNICA U TERETANI

Svake godine ista priča. Slušam prijatelje i poznanike kako će se do kraja godine u potpunosti opustiti s hranom i pićem, ali da već od 01.01. kreću s ozbiljnim treninzima. Neki od njih nikada ne ispune obećanje sami sebi, drugi zadrže naviku treninga idućih mjesec dana, možda ima i onih koji zaista ostvare odluku na dulje staze, ali takve nažalost nisam još upoznala. Kako god bilo, već sada osjećam laganu netrpeljivost pri pomisli na punu teretanu. Mnoštvo ljudi od kojih većina ne zna što radi, ali želi sve. Sad i odmah. Uglavnom se radi o malim skupinama koje se ponašaju kao da imaju sat ispijanja kave umjesto treninga.

Zašto trening nije novogodišnja odluka?

Zato što nije bitno koji je mjesec u godini, kao niti koji je dan u tjednu. Odluku o tome na koji način želimo živjeti moramo donjeti kada smo zaista spremni istu ostvariti. Nije dovoljno napisati odluke na papir od 1 do 10 ukoliko će za koji dan završiti u košu za smeće, a odluka pasti u zaborav. Važna je slika koju stvorite u glavi i da odluku donosite svaki dan ispočetka.

Zašto siječanj nije idealan mjesec za početnike?

Zato što ćete biti izgubljeni kada vidite gomilu koja se bori za vlast nad utezima. Nećete biti dovoljno hrabri da se izborite za mjesto. Neće biti slobodnih trenera koji će vas uputiti. Nećete se usuditi zamoliti za pomoć. Teretana će se činiti poput noćne more koju ne želite ponovno proživjeti. Na isti način će razmišljati svi početnici od kojih će većina odustati što će rezultirati ponovnom pustoši u veljači.

Izvor: Instagram/ @lil_asskicker1

Drugi razlog je nepovoljna prognoza. Tko je vidio posjećivati teretanu kada temperatura padne ispod nule? Situacija je tim gora ukoliko nas zapadne sniježno nevrijeme i bljuzga vas potjera ravno kući. Sve dovodi do propuštanja treninga, a samim time i do odustajanja. Ukoliko ste usprkos preprekama ipak posjetili fitness centar, kolike su šanse da će prehrana biti primjerena? Teško je odoljeti sarmi koja vas čeka na stolu ili adventskim kobasicama koje još uvijek mirišu iz brojnih ulica.

Ipak, ako ste sve navedeno prevladali, te ste i dalje ustrajni u tome što radite vjerovatno ćete sljedeće godine i sami s nestrpljenjem čekati da prođe udarni siječanj.

Ne čekajte sljedeću godinu. Počnite danas. Ranom zorom ili kasno navečer. Bitno je da ne posrnete i da konačno pretvorite odluku u naviku.

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.