Škraping na Pašmanu doživljava svoje 13. izdanje!

Škraping na Pašmanu doživljava svoje 13. izdanje!

Ove godine novina je utrka rekreativaca na kojoj mogu sudjelovati djeca i odrasli.

Trinaesti po redu Škraping, međunarodna trekking utrka, održat će se 3. ožujka 2018. godine u Tkonu na otoku Pašmanu, najavljeno je to na konferenciji za novinare koja se u petak održala u vijećnici Zadarske županije u Zadru.

Najveća novina ove jedinstvene utrke u Hrvatskoj, u kojoj podjednako uživaju profesionalci, ljubitelji ekstremnih sportova i rekreativci, jest uvođenje nove natjecateljske kategorije.

“Utrka, trčanje i brzo hodanje po britkim i strmoglavim obalnim stijenama, škrapama, dosad je bila podijeljena u tri kategorije: ultra – 45 kilometara, challanger – 25 kilometara i active – 12 kilometara. Budući da je kategorija active ili đir zahtjevna za obitelji s manjom djecom, uvodimo četvrtu kategoriju – rekreativnu, obiteljsku stazu od tri plus tri kilometara na kojoj mogu sudjelovati i djeca i odrasli”, pojasnila je u ime organizatora Martina Rudić, voditeljica sportskog dijela programa.

Kao i svake godine, Škraping će imati humanitarnu notu, a ovoga puta dio sredstava bit će doniran Dječjem vrtiću Ćok iz Tkona, koji je ujedno organizator Škrapića, malog Škrapinga za djecu, u kojemu će 4. ožujka 2018. sudjelovati deset vrtića iz Zadarske županije.

U sklopu Škrapinga, koji je nositelj oznake Hrvatski otočni proizvod (HOP), održat će se dvodnevni Sajam otočnih proizvoda na kojem će sudjelovati više od 40 izlagača s Pašmana i drugih hrvatskih otoka.

“Novost je da ćemo predstaviti prijatelje sajma, nositelje oznake HOP s otoka Šolte, ali i da će se sajam najvjerojatnije održati u novosagrađenom Škraping centru”, najavila je Julijana Radović Longin, voditeljica Sajma otočnih proizvoda.

U tjednu prije utrke održat će se niz zabavnih, kulturnih, edukativnih i sportskih događanja posvećenih zdravoj sportskoj prehrani. Među sudionicima Škraping tjedna istaknuto je gostovanje poznatoga gastronomskog stručnjaka i književnika Veljka Barbierija, koji će pripremati otočne specijalitete s lokalnim ugostiteljima s područja Tkona.

Govoreći o značaju Škrapinga, načelnik Općine Tkon Goran Mušćet naglasio je kako je organizatorima želja da Tkon postane prepoznatljiva destinacija upravo po toj međunarodnoj utrci i Škraping centru, ali i po projektima obnove kulturne baštine poput Ugrinić dvora, utvrde Pustograd, arheološkog nalazišta crkve sv. Aleksandra, i triatlona koji će se u Tkonu održati  u lipnju sljedeće godine.

“Ove godine ostvarili smo povećanje broja noćenja od 18 posto, a Škraping je osvojio nagradu Simply the best, koju dodjeljuje Poslovno-turistička burza PUT, i to za kreativnost i unapređenje turističke ponude u kategoriji manifestacija, što nas je svrstalo uz bok najvećim turističkim središtima u Hrvatskoj”, dodao je Mušćet.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.