Skupocjeni automobili ponovo stižu na Kvarner

Skupocjeni automobili ponovo stižu na Kvarner

Nakon rekordne godine 2016. kad je nastupilo 108 posada iz 11 zemalja, prošle je sezone na opatijski rally stiglo 78 posada.

Prvog svibanjskog vikenda miris oktana ponovo će se širiti Kvarnerom i Istrom. Međunarodni 27. Rally Opatija koji će se voziti 4. i 5. svibnja okupit će skupocjen vozni park iz zemalja regije. Utrka će se bodovati za Prvenstva Hrvatske i Centralnoeuropske zone, Mitropa rally kup te Šampionat i Kup Bosne i Hercegovine, pa se očekuje dolazak posada iz zemalja regije. Nakon rekordne godine 2016. kad je nastupilo 108 posada iz 11 zemalja, prošle je sezone na opatijski rally stiglo 78 posada.

Utrka se sastoji od 11 brzinskih ispita dugačkih 102 km. U petak, 4. svibnja na rasporedu je neobavezni shakedown uz dva brzinca Breza. Dan kasnije posade će po tri puta prolaziti brzinskim ispitima Šušnjevica, Boljun i Učka. Startno-ciljni portal nalazit će se u središtu Opatije, ispred tržnice. Prijave za natjecanje primat će se do petka, 27. travnja, a lista prijavljenih bit će objavljena dva dana kasnije. Prošle sezone slavila je domaća posada Viliam Prodan – Zoran Raštegorac u Peugeotu 208 T16 R5. Rekordni broj pobjeda i dalje drže Slovenci Tomaž Kavčić i Peter Zorenč, koji su ukupno četiri puta stali na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja u Opatiji. Po broju pobjeda odmah su im uz bok Juraj Šebalj i Toni Klinc s tri slavlja. Aktualni prvaci Hrvatske Krisztian Hideg i Istvan Kerek dva put su pobijedili u Opatiji, 2015. i 2016. godine.

Hideg i Kerek trenutačno su vodeći u domaćem prvenstvu, koje je prvu utrku sezone imalo u snježnom Kumrovcu početkom ožujka. Vrlo visoko je, na trećoj poziciji ukupnog poretka Mateo Butorac iz AK Opatija Motorsport, koji vrlo dobro poznaje kvarnerske brzince. Već sada dolazak su najavile četiri posade s R5 automobilima vrijednim oko 250 tisuća eura, a prema nekim procjenama na startu bi ih se mogao pojaviti i dvoznamenkasti broj.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.