Skupština HOO-a potvrdila proračun za 2018. godinu od 151 milijun kuna

Skupština HOO-a potvrdila proračun za 2018. godinu od 151 milijun kuna

Skupština je potvrdila i promjenu statusa nekih članica HOO-a.

Sukladno očekivanjima, na 49. sjednici skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) jednoglasno je potvrđen Program javnih potreba sporta državne razine i Financijski plan HOO-a za 2018. godinu „težak“ 151.067.209 kuna (13,4 posto veći nego u ovoj godini) od čega bi se 137.876.975 kuna (ili 12,9 posto više) uprihodovalo  iz državnog proračuna.

– Vijeće i Nadzorni odbor HOO-a jednoglasno su prihvatili predloženi Program javnih potreba sporta državne razine, a on je usuglašen i sa Središnjim državnim uredom za šport – pojasnio je u uvodu predsjedavatelj skupštine, čelnik HOO-a Zlatko Mateša.

Zanimljivo je da su za nacionalne sportske saveze izrađene i tablice s postotkom uvećanja sredstava u odnosu na 2017. godinu (čak 56 od 83 saveza i udruge trebalo bi dobiti barem 10 posto novca više nego ove godine). Još dva financijska izvješća izreferirao je glavni tajnik HOO-a Josip Čop. Pod točkom Izmjene i dopune planiranih prihoda za 2017. godinu izvijestio je nazočne o povećanju sredstava za oko dva milijuna kuna, na ukupnih 135,1 milijun, a i rashodi su uvećani (za 2,2 milijuna) na ukupnih 139,6 milijuna kuna. Nakon toga izvijestio je i o dinamici izvršenja Financijskog plana u razdoblju od 1. siječnja do 30. studenoga ove godine.

Skupština je potvrdila i promjenu statusa nekih članica HOO-a. Iz statusa privremenog u status pridruženog člana HOO-a promovirani su Hrvatski savez za obaranje ruke, Hrvatski cheerleading savez, Hrvatski kendo savez i Hrvatski powerlifting savez, dok je Hrvatskom savezu američkog nogometa produljen privremeni status za još godinu dana.

O izradi novog Zakona o sportu i Nacionalnom programu sporta izvijestila je dopredsjednica HOO-a Sanda Čorak. Oba bi prijedloga početkom siječnja trebali biti predstavljeni javnosti, a Mateša je pozvao članice HOO-a da sudjeluju u javnoj raspravi koja će uslijediti.

Na kraju skupštine proslavljeni olimpijac Dubravko Šimenc pozvao je sve nazočne da se priključe akciji Zaklade hrvatskih sportaša koja 20. siječnja 2018. organizira dobrotvornu skijašku utrku (i druženje) na Sljemenu. Sav prihod namijenjen je Hrvatskom plivačkom savezu osoba s invaliditetom, kako bi njihove plivačice s Downovim sindromom mogle otputovati na Svjetsko prvenstvo (potrebno je oko 75 000 kuna). Šimenc je dodao i to da će Zaklada hrvatskih sportaša naći načine za pomoć bivšem boksačkom prvaku Marijanu Benešu i bivšem hrvatskom košarkaškom izborniku Bošku Božiću koji su u teškom zdravstveno-socijalnom stanju.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.