Slavko Goluža: Nema straha za hrvatski rukomet

Slavko Goluža: Nema straha za hrvatski rukomet

- Treba svake godine ubacivati jedno novo ime. Nismo napravili smjenu generacije nakon Atlante i vidjeli smo kako je to završilo, rekao je Goluža

Slavko Goluža proteklih dana među traženijim je sugovornicima za razgovor. Izbornik hrvatske muške rukometne reprezentacije nije uspio doći do četvrtog uzastopng odličja na velikim natjecanjima, nakon tri bronce uslijedilo je četvrto mjesto na Europskom prvenstvu u Danskoj. Velika šteta, jer Hrvatska je  pokazala da je lako mogla igrati u finalu.

– Dobro sam, hvala na pitanju, evo malo prehlađen, reći će Goluža promuklim glasom dan nakon povratka u Hrvatsku.

– Ne treba se tu što puno više pričati o Europskom prvenstvu. Ispalo je kako je ispalo, odlučivale su nijanse. Jedna lopta, malo sreće koja je mogla biti i na našoj strani. U polufinalu su bile četiri najbolje reprezezentacije na svijetu. Europsko prvenstvo je takvo da vas jedan poraz može puno koštati. Mi smo tako pobijedili Francusku u Srbiji i na kraju ih je to gurnulo na 11. mjesto, rekao je Goluža.

Znači li to da se Hrvatskoj mora ponoviti Švedska (2002.) i posljednje, 16. mjesto, na EP-u da se shvati da je, unatoč svemu, polufinale ipak uspjeh?

– Ne daj Bože da nam se to ponovi. Mi najbolje znamo kakve su reprezentacije s kojima igramo. Ne može se nikoga podcijenjvati. Ajmo vidjeti za početak koga nema na Europskom prvenstvu. Mi smo osigurali Svjetsko prvenstvo, a u kvalifikacijama će igrati Njemačka – Poljska, dakle jedne reperezentacije neće biti u Kataru, a mi smo konstantno u borbi za medalje, rekao je Goluža.

Što treba napraviti da hrvatski rukomet ostane u europskom i svjetskom vrhu?

– Imam motiva dalje za raditi, igrači su tu i to je to. Imamo kvalitetu i ne bojimo se nikoga. Treba ići u pravcu u kojem mi idemo, svake godine ubacivati jedno novo ime. Pitam se gdje će biti ostale reprezentacije biti kada dođe smjena generacije. Mi je nismo napravili nakon Atlante i vidjeli smo kako je to završilo, posljednjim mjestom na Europskom prvenstvu. Moramo li biti zadnji da shvatimo neke stvari? Uvijek smo u završnicima velikih natjecanja i mislim da nema straha za hrvatski rukomet. I u mlađim uzrastima imamo potencijala i uvijek smo završnicama, reći će Goluža.

Planovi za budućnost?

– Sada imamo jedan turnir u Švicarskoj i sigurno da ćemo dati priliku mlađim igračima da igraju. Brzo će doći i Katar i to Svjetsko prvenstvo, treba znati da smo mi reprezentacija koja je na prošlim natjecanjima uvijek u borbi za medalju i u većini slučajeva smo je osvajali. Prebahato bi bilo reći da idemo na zlato, ali zasad smo uvijek u borbi za medalje i ako nas malo pomazi sreća možda odemo i korak dalje. Primarni cilj i dalje su Olimpijske igre u Rio de Janeiru, zaključio je Slavko Goluža.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.