SP Atletika: Bolt sa štafetom Jamajke suvereno do finala, Mayer i dalje vodi u desetoboju

SP Atletika: Bolt sa štafetom Jamajke suvereno do finala, Mayer i dalje vodi u desetoboju

Jutrošnje kvalifikacije na Svjetskom prvenstvu u atletici bile su namijenjene štafetnim utrkama, a desetobojci su odradili još dvije discipline.

Sve oči svijeta bile su usmjerene u Usaina Bolta, koji je trčao i kvalifikacijsku utrku u štafeti 4×100 metara. Zajedno s momčadi Jamajke istrčali su vrijeme od 37,95, što im je bilo dovoljno da pobijede u svojoj kvalifikacijskoj skupini. U konačnici, njihova štafeta sveukupno je završila na trećem mjestu, iza SAD-a s najboljim rezultatom ove sezone od 37,70 i Velike Britanije. U finale su također prošli i Francuska, Kina, Japan, Turska i Kanada.

I trkačice na 4×100 metara odradile su svoje kvalifikacije te smo saznali osam finalistica. Sjedinjene Američke Države su s najboljim rezultatom ove sezone od 41,84 kao prve prošle u finale, dok je domaća momčad Velike Britanije s rezultatom sezone od 41,93 prošla dalje kao druga. U finale su se plasirale i Njemačka, Švicarska (s nacionalnim rekordom od 42,50), Jamajka, Nizozemska, Brazil i Trinidad i Tobago, s time da su posljednje tri reprezentacije ostvarile svoje najbolje rezultate ove sezone.

U onoj dužoj štafetnoj utrci na 4×400 metara za trkačice najbolje su ponovno bile reprezentativke SAD-a. One su s najboljim rezultatom ove sezone od 3:21,66 izborile finale kao prvoplasirane, a sve ostale štafete koje su prošle u finale, redom Jamajka, Velika Britanija, Nigerija, Njemačka, Poljska, Bocvana i Francuska, ostvarile su svoj rezultat sezone, dok je Bocvana i srušila nacionalni rekord u vremenu 3:26,90.

Kod muškaraca u štafeti 4×400 metara također smo vidjeli najbolji rezultat ove sezone i to 2:59,23, kojeg je također istrčala momčad SAD-a. Iza nje u finale su prošli Trinidad i Tobago, Belgija, Velika Britanija, Francuska, Španjolska, Poljska i Kuba, a sve te reprezentacije ostvarile su svoje rezultate sezone.

Vrijedi spomenuti i kako je nakon odrađenih sedam od deset disciplina u vodstvo desetoboja Francuz Kevin Mayer s velikih 6 296 boda. Na drugom mjestu trenutno je Nijemac Freimuth, dok je Ukrajinac Kasyanov na trećem mjestu, no ima samo 15 bodova više od četvrtoplasiranog Kazmireka. Pred desetobojcima su još tri discipline, skok s motkom, bacanje koplja i utrka na 1 500 metara.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.