SP u Francuskoj: Predstavljamo vam Filipa Ivića

SP u Francuskoj: Predstavljamo vam Filipa Ivića

Rukometni genijalac, koji je već s 24 godine izgradio ime u svijetu rukometa, i veliko poštovanje protivnika. I najvećima bi zadrhtala ruka kada bi Ivić povezao nekoliko sjajnih obrana, recimo onih neobranjivih.

Predstavljamo vam novu rubriku: ‘Svjetsko prvenstvo u Francuskoj’ u kojoj ćemo svaki dan, pa sve do početka rukometnog prvenstva u Francuskoj  pobliže predstaviti hrvatske reprezentativce, legende hrvatskog rukometa, povijest rukometa i slično. Svjetsko prvenstvo u Francuskoj počinje  11. a završava 29. siječnja 2017. 


Predstavljamo vam Filipa Ivića, vratara Hrvatske rukometne reprezentacije i aktualnog Europskog prvaka Kielcea. Filip je se rodio u Zagrebu 3. kolovoza 1992. godine. Visok je 196. cm, a iza njega je odlična sezona u dresu Kielcea.

Zanimljivost je ta da je  Ivić prvo trenirao karate, pa je tako zadnju godinu karate počeo trenirati i rukomet.

U razgovoru s Filipom u prosincu 2015. godine, na pripremama za Europsko prvenstvo u Poljskoj otkrili smo mnoge zanimljivosti. Pa nam je tako popularni ‘Fićo’ otkrio da je  tri puta tjedno  bilo karate, tada je karate bio još prva opcija i onda  se prebacio samo na rukomet 2003. godine kada su naši postali prvaci u Portugalu i do dana današnjeg ostao na golu, prvi trening je stao odmah na gol i to se za sada pokazalo jako dobro.

Prvi veliki nastup za Hrvatsku reprezentaciju bio je na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj.

Ivić

Filip je debitirao za Hrvatsku reprezentaciju na prvenstvu u Španjolskoj, tada je izbornik Goluža odlučio da na prvenstvo vodi Alilovića i Ivića. Te 2013. godine Ivić je rekao:  ‘Velika je čast za sve nas biti dio ove španjolske ekspedicije. Još jučer sam bio treći golman Zagreba i grijao sam uglavnom stolice na tribinama, a evo me danas uz bok velikom Mirku Aliloviću”, rekao je Ivić za službenu stranicu Rk Zagreba.’

A četiri godine poslije, Filip je napravio veliki napredak i konkurira za prvog vratara Hrvatske  na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Nastup u Francuskoj bit će mu treće veliko natjecanje u karijeri. Osim u Španjolskoj, nastupio je i na Svjetskom prvenstvu u Katru 2015. godine. I tada je pokazao da reprezentacija ne treba brinuti za budućnost.

Od mlađih kategorija u Zagrebu do dresa prvaka Europa Kielcea…

ivic

U svibnju ove godine Ivić je iz Zagreba otišao prema Kielceu. U Zagrebu proveo 12 godina, te je prošao sve uzraste i kategorije, Za Kielcea je potpisao četverogodišnji ugovor. Ove sezone  iza sebe ima sjajne nastupe u dresu Kielcea u Ligi prvaka. Protivnicima nije bilo lako, a nije popustio ni bivšem klubu, jednostavno, pravi profesionalac, i vjerujemo budući najbolji golman svijeta.

Već na prvim nastupima u dresu Zagreba vidjelo se da će Hrvatska imati sjajnog vratara u budućnosti.

Sa samo 19 godina, Filip je debitirao za Zagreb, i odmah pokazao da protivnicima neće biti lako kada budu igrali protiv Zagreba. Za golmana u rukometu vrijedi ona ‘što si stariji, to si bolji’, Filip već sa 24 godine izgradio ime u svijetu rukometa, i veliko poštovanje protivnika.  I najvećima bi zadrhtala ruka kada bi Ivić povezao nekoliko sjajnih obrana, recimo onih neobranjivih.

Brojni vratari su pohvalili Ivića i njegove dosadašnje nastupe za klub i reprezentaciju, pohvale su stigle od velikana poput Omyera, Šterbika, Hvidta… Izdvojit ćemo izjavu  Kaspera Hvidta prije dvije godine.

kasper_hvidt_02

‘Nitko sretniji od nas starijih golmana kada vidimo da naši nasljednici dobro brane u Ligi prvaka. Mislim da je upravo fantastično da Filip pokazuje jednu impresivnu konstantu branjenja na najvišem nivou. To je impresivno tim više kada znamo da su mu samo 22 godine. Pratim njegovu karijeru i znam da već tri godine brani za prvu momčad. Ne ulazi se u prvu ekipu s 19 godina baš svakoga dana, a još manje ih se u tim godinama uspije nametnuti. Njegova karijera već sada je impresivna, a ja ću s guštom nastaviti pratiti njegov razvoj’.

Prvi nastup za seniorsku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu i odmah je napravio ono što najbolje radi već godinama, ‘zaključao vrata’ protivnicima.

Ivić je napokon  dočekao svojih pet minuta u Kataru i nije razočarao. Stao je na gol Hrvatske u trećoj utakmici na SP-u i upisao čak 19 obrana u pobjedi protiv Irana 41:22.

‘Čekao sam ovu priliku i maksimalno ju iskoristio. Bio sam napet, ali mislim da sam odradio dobar posao”, rekao je Ivić nakon sjajne predstave i dodao: ‘Svi mi mladi moramo još puno raditi, makar bilo i pet minuta, svaku priliku moramo maksimalno iskoristiti”, zaključio je Ivić.

Nakon što su obaveze u klubu završile za ovu godinu, Filip je stigao u svoj Zagreb, i odmah prije svih počeo s pripremama za prvenstvo u Francuskoj.

 

‘Karate Kid’ je spreman za još jedno veliko natjecanje, i sigurni smo da će Filip  konkurirati za najboljeg vratara na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. To bi bila prava nagrada za sjajnu sezonu koja je iza njega. Sretno Fićo!

ivic

Svjetsko rukometno prvenstvo u Francuskoj na rasporedu je od 11. do 29. siječnja 2017. godine.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.