SP2018: nadimci reprezentacija

SP2018: nadimci reprezentacija

Hrvatska nogometna reprezentacija ima dva nadimka, Vatreni i Kockasti.

Svaka nogometna reprezentacija ima svoj nadimak, pa tako i učesnici Svjetskog prvenstva u Rusiji. Južnoameričke reprezentacije u većini slučajeva koriste nacionalne boje, afričke svoje miljenike nazivaju po životinjama, a neke države dobile su nadimke po mitovima, povijesti svoje zemlje ili religiji.

Rusija – “Zbornaja” je nadimak domaćina Svjetskog prvenstva što bi u prijevodu značilo nacionalni tim, a isti nadimak nosi još niz reprezentacija, samo na svome jeziku.

Saudijska Arabija – “Al ’Akhdar”, u prijevodu znači zeleni što simbolizira nacionalnu boju Saudijske Arabije.

Egipat – “The pharaophs”, ili prevedeno faraoni po svojim vladarima koji su vladali tisućama godina.

Urugvaj – “Le Celeste” ili nebeskoplavi, Urugvajci su nazvani po nacionalnim bojama, a nazivaju se još i po starosjediteljima Los Charrúas.

Portugal – Portugalci se nazivaju “Selecção das Quinas”, što znači selekcija pet štitova. Pet štitova nalaze se na nacionalnom grbu, a potječu od kralja Alfonsa.

Španjolska – “La Furia Roja”, Crveni bijes, dobili su nadimak po crvenoj boji, a bijes potječe još iz 16. stoljeća kada su španjolski vojnici opljačkali grad Antwerpen za samo tri dana od bijesa.

Maroko – “Les Lions de l’Atlas”, Lavovi Atlasa. Atlas je pustinja koja se nalazi na području Maroka.

Iran – “Shahzadegan-e Parsi”, prevedeno znači prinčevi Perzije. Perzija je nekadašnja ogromna država koja se nalazila sa sjedištem na području današnjeg Irana.

Francuska – “Tricolore”, nazvani kao i lopta za SP 1998. godine, a označava tri boje na zastavi. Francuzi se nazivaju i Galski pijetlovi, pijetao je simbol na grbu nogometnog saveza.

Australija – nadimak Australaca je “Socceros”, što je izvedenica od soccer kangoroos, odnosno nogometa (soccer) i australske nacionalne životinje klokana (kangoroos). Klokan je zajedno sa emuom dio nacionalnog grba i jedan od simbola Australije.

Peru – Peruanci su nadimak “La Blanquirroja” dobili prema bojama zastave crvenoj i bijeloj, što i znači u prijevodu.

Danska – Danci svoje ljubimce nazivaju “The Danish Dynamite”, danski dinamit, a nema neki posebni povijesni razlog za nadimak.

Argentina – “Gauchosi” su konjanici koji su živjeli na području današnje Argentine, Brazila, Čilea i Urugvaja, međutim ipak su ponajviše simbol Argentine.

Island – Islanđani se nazivaju “Vikinzi” po starom narodu koji je živio na prostoru Skandinavije.

Hrvatska – Hrvatski nogometaši nadimak imaju “Vatreni”, a osim njega zbog popularnih kvadratića na dresu još se zovu i “kockasti”.

Nigerija – Nigerijci su “Super Eagles”, super orlovi, iako orao nije nacionalna ptica Nigerije, ta se životinja nalazi na državnom grbu.

Brazil – Brazilci su kao i Portugalci “Seleção”, a zbog prepoznatljivih boja žute i zelene nazvani su još i kanarinci.

Švicarska – Švicarci su kao i Rusi svoje nogometaše nazvali “Nati”, što znači nacionalni tim.

Kostarika – “Los Matacampeones” u prijevodu znači ubojice šampiona, a osim tog nadimka zovu ih i “Los Ticos” što bi značilo Kostarikanci.

Srbija – Srbi su svoje reprezentativce donedavno zvali “plavi”, a osamostaljenjem Crne Gore, Srbija je prešla na Crvenu boju i nadimak “plavi” više nije imao smisla, pa je reprezentacija dobila novi nadimak “orlovi”, po dvoglavom orlu na grbu.

Njemačka – Nijemci svoje nogometaše nazivaju “Die Mannschaft” što u prijevodu znači tim, a u svijetu su poznati kao “Elf”. Elf je mitsko natprirodno biće iz germanske mitologije, a na njemačkom jeziku znači broj 11.

Meksiko – Meksikanci začuđujuće nemaju svoj posebni nadimak, a mogli bi ih imati mnoštvo. Oni svoje nogometaše nazivaju “El Tri” , što znači tri boje, a odnosi se na zelenu, bijelu i crvenu, boje zastave. U zemlji čilija, sombrera, margarite, bendža, Maja, Azteca, mariacha, tortilji…, nema nacionalnog nadimka.

Švedska – “Blågult” u prijevodu znači plavo-žuti, a odnosi se na nacionalne boje Švedske.

Južna Koreja – “Taegeuk Warriors”, Taegeuk ratnici, Koreja je poznata kao zemlja taekwondoa, a simboli njega su i na nacionalnoj zastavi. Nazivaju ih još i Crveni vragovi poput Manchester Uniteda.

Belgija – “Les Diables Rouges”, “De Rode Duivels”, “Die Roten Teufel”, kao i Koreance, zbog crvenih dresova nazivaju ih Crveni vragovi, i to na tri jezika, francuski, nizozemski i njemački.

Panama – “La Marea Roja” što u prijevodu znači crvena plima.

Tunis – Tunižani su “Les Aigles de Carthage”, orlovi Kartage. Kartaga je država koja se nekad nalazila na području današnjeg Tunisa, a najpoznatiji vladar bio je Hanibal koji je napao Rim.

Engleska – Englezi svoje nogometaše nazivaju “three lions” što znači tri lava. Kralj Henrik I poznat je kao Lav Engleske jer je na grbu imao kralja životinja, a po jednog su dodali i njegova dva nasljednika, te su tako nastala tri lava.

Poljska – Poljaci koriste dva nadimka za svoje nogometaše. “Biało-czerwoni” po nacionalnim bojama bijelo-crveni, a drugi je “Orły”, orlovi prema ptici na državnom grbu.

Senegal – “Les Lions de la Téranga”, lavovi terange.

Kolumbija – Kolumbijci se nazivaju “Los Cafeteros” proizvođači kave, a još se nazivaju i “La Fiebre Amarilla” tj. žuta  groznica.

Japan – Japanci su “Samurai Blue” (Plavi samuraji), Samuraji su bili japanski ratnici koji su prestali postojati nakon što je car zabranio nošenje mačeva, nakon pobune bili su slabiji od vatrenog oružja. Plava boja je boja dresa reprezentacije.

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.