SP2018: Opet bez hrvatskih sudaca

SP2018: Opet bez hrvatskih sudaca

Japanac Nishimura neće suditi što je veliko olakšanje za hrvatske nogometaše i navijače.

Nakon tri godine priprema, seminara, testova i video analiza, te samih vođenja utakmica, FIFA je izabrala 99 sudaca iz 46 različitih zemalja svijeta koji će dijeliti pravdu na Svjetskom prvenstvu.

U prethodne tri godine FIFA je organizirala veliki broj seminara za glavne (36 glavna) i pomoćne (63)  suce uz fokuse na poštenu igru (fair play), zaštitu igrača i integriteta igre.

Izabrani suci će uoči Svjetskog prvenstva biti pažljivo praćeni od strane FIFA kako bi bili maksimalno spremni za turnir, a formu će konačno izbrusiti na posljednjem seminaru u Moskvi deset dana prije prvenstva.

10 sudaca dolazi iz UEFE, a među njima su ponajbolji Srbin Milorad Mažić, Nizozemac Bjorn Kuipers, Nijemac Felix Brych, Slovenac Damir Skomina, te Turčin Cüneyt Çakır.

Najviše kontroverze izazvao je izostanak sa popisa britanskih sudaca koji prvi puta neće dijeliti pravdu u posljednjih 70 godina. Najbolji engleski sudac Mark Clattenburg sudio je finale Eura 2016., ali je napustio Englesku i otišao suditi u Saudijsku Arabiju, što ga je automatski izbacilo sa popisa sudaca UEFE.

FIFA je za Mundijal u Rusiji izabrala rekordan broj sudaca iz Azije, njih 16, od kojih su šestorica glavni suci. Po šest glavnih sudaca imaju i ostale konfederacije Conmebol, Concacaf i CAF, a dva dolaze iz OFC-a.

Hrvatski nogometaši, stručni stožer i navijači mogu predahnuti jer na ovom Svjetskom prbenstvu nema Japanca Yuichija Nishimure.

foto: FIFA

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.