SP2030: Zahuktava se oko kandidatura za Svjetsko prvenstvo

SP2030: Zahuktava se oko kandidatura za Svjetsko prvenstvo

Urugvaj, Argentina i Paragvaj jedini su potpuno zaključili kandidaturu

Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru 2022. godine biti će posljednje u ovome formatu, nakon njega će se proširiti, pa će biti sve manje kandidata koji će moći organizirati masovno natjecanje.

Prvo Svjetsko prvenstvo 1930. godine u Montevideu igralo je 13 reprezentacija, četiri godine kasnije u Italiji nastupilo je 16 selekcija, a isto je trebalo biti do 1982. i Svjetskog prvenstva u Španjolskoj. 1938. izbačena je Austrija, a 1950. Indija, Škotska i Turska odustali su od puta u Brazil, pa je na jednom igrao 15, a na drugom 13 selekcija.

U Španjolskoj 82′ proširio se Mundijal na 24 reprezentacije. Taj je format trajao do 1998. i Francuske kada je Svjetsko prvenstvo prošireno na 32 reprezentacije što je i danas format.

Nakon Katra prvenstvo se širi na čak 48 reprezentacija, a domaćinstvo prvog takvog natjecanja pripalo je SAD-u, Kanadi i Meksiku. Mogao je SAD i sam organizirati prvenstvo, ali odlučili su se na kandidaturu sa susjedima koja je prošla i biti će prvo natjecanje koje organiziraju tri države.

Svjetsko prvenstvo 2030. godine obilježiti će 100 godina od utemeljenja, a jedan od kandidata za organizaciju je Urugvaj koji je skupa s Argentinom u ljeto 2017. prijavio kandidaturu, a dva mjeseca kasnije su dodali i Paragvaj kao suorganizatora.

Europu bi kao kandidat trebala predstavljati Engleska, a još nije odlučeno hoće joj se priključiti cijela Velika Britanija (Engleska, Wales, Škotska), Ujedinjeno Kraljevstvo ( Velika Britanija + Sjeverna Irska) ili Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska.

Iako je predsjednik UEFE, Aleksandar Čeferin izjavio da bi htio samo jednog predstavnika za kandidata, osim Britanaca i Iraca želju su istaknuli zajednički Španjolska i Portugal, s mogućnošću uključenja Maroka, a početkom ovog mjeseca sastali su se i pročaskali premijeri Bugarske, Grčke, Srbije i Rumunjske o želji za zajedničkom kandidaturom.

Maroko je dosad već izgubio tri kandidature za domaćinstvo prvenstva, a s obzirom na prošireno izdanje, sami neće biti u stanju organizirati, pa su u rujnu 2018. odlučili razmisliti o samostalnoj kandidaturi koju su predali ili skupa sa Alžirom i Tunisom. Potiho se spominje u afričkom savezu da bi Kamerun i Egipat poslali kandidature, ali to su samo nagađanja.

Unatoč odluci FIFE da Azija neće biti kandidat za domaćinstvo, južnokorejski predsjednik se trudi ugurati kandidaturu njegove zemlje skupa sa Japanom, Kinom i Sjevernom Korejom.

Kandidati za organizaciju SP 2030. godine, prva kombinacija se službeno prijavila, kao i Maroko koji ima još opcija:

1 – Urugvaj – Argentina – Paragvaj

2 – Alžir – Tunis – Maroko ( ili samo Maroko koji je već predao samostalnu kandidaturu)

3 – Kamerun

4 – Egipat

5 – Engleska

6 – Velika Britanija

7 – Ujedinjeno Kraljevstvo

8 – Ujedinjeno Kraljevstvo – Irska

9 – Južna Koreja – Sjeverna Koreja – Japan – Kina

10 – Španjolska – Portugal – (Maroko)

11 – Grčka – Bugarska – Rumunjska – Srbija

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.