Splitski plivački i vaterpolski div obilježio 80. godišnjicu postojanja

Splitski plivački i vaterpolski div obilježio 80. godišnjicu postojanja

POŠK je u slavnoj prošlosti dao dva olimpijska medaljaša u plivanju, Duju Draganju i Đurđicu Bjedov.

Svečanom akademijom u nedjelju je obilježena 80. godišnjica postojanja splitskog vaterpolskog i plivačkog kluba POŠK na kojoj je istaknuto kako je taj sportski kolektiv svojim uspjesima afirmirao Split i Hrvatsku diljem svijeta.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je pozdravljajući nazočne istaknuo je kako su Splićani ponosni na POŠK.

“POŠK je izniman sportski kolektiv koji je postao identitet Splita i ponosni smo na to,” rekao je Krstulović Opara dodajući kako je POŠK mnogo više od sportskog kolektiva te da svojom ulogom daje atribut “gradskosti” Splitu.

Darko Vučić, izaslanik državne tajnice u Središnjem državnom uredu za šport Janice Kostelić, pod čijim pokroviteljstvom se i obilježava 80. godišnjica POŠK-a, istaknuo je kako je najveći uspjeh tog kluba što je desetljećima odgajao generacije zdravih mladića i djevojaka. Vučić je također podsjetio kako je u završnoj fazi izrada Zakona o sportu i Programa sporta u Hrvatskoj čiji je cilj stvaranje zdrave nacije.

“Hrvatska je zemlja vrhunskog sporta sportskih uspjeha i sportaša, a glavni nam cilj je ovim zakonom i programom omogućiti zdrav način života zdravu naciju,” kazao je Vučić.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban je za 80. godišnjicu POŠK-a rekao da “velika obljetnica” tog kluba koji je iznjedrio brojne vrhunske sportaše.

“POŠK nije samo sportski kolektiv nego je to i mjesto iz kojeg su, po završetku sportske karijere, iznjedreni istaknuti gospodarstvenici i društveni djelatnici,” kazao je Boban.

Na svečanosti je premijerno prikazan i dokumentarni film o 80-godišnjoj povijesti POŠK-a. U filmu je, između ostalog, istaknuto je kako su najveći uspjesi vaterpolista POŠK-a osvajanje titule Europskog klupskog prvaka 1999. godine te plivača koje je iznjedrio taj klub, Đurđice Bjedov koja je na Olimpijskim igrama u Mexicu osvojila zlatnu medalju i Duje Draganje koji je na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine osvojio srebrnu medalju. U filmu je posebice naglašeno kako je vaterpolist POŠK-a Milivoj Bebić tri puta proglašava najboljim svjetskim vaterpolistom te da on i sada drži svjetski rekord po broju postignutih golova u jednoj utakmici pošto je svojedobno nastupajući za reprezentaciju bivše Jugoslavije u utakmici protiv Gane postigao 28 golova.

Izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić je istaknuo važnu ulogu splitskog vaterpola u cjelokupnom hrvatskom vaterpolu.

“Splitski vaterpolski klubovi su na ponos hramskom vaterpolu i športu uopće,” rekao je Bukić.

Po njegovim riječima za nastavak razvoja splitskog vaterpola potrebno je poboljšati uvjete za njihov rad jer su uvjeti bavljenja sportom sada zahtjevniji no što je to ranije bio slučaj.

“Vrijeme je da POŠK i Jadran dobiju barem jedan a po mogućnosti i dva natkrivena bazena u Splitu kako bi ti klubovi imali uvjete dostojne njihovim konkurentima u Hrvatskoj svijetu,” kazao je Bukić.

Na svečanoj akademiji u povodu 80. godišnjice POŠK-a uručena su priznanja i plakete zaslužnima za razvoj vaterpola i plivanja u Splitu.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.