Srce i trud iznad svega

Srce i trud iznad svega

U svom premijernom nastupu na sjevernoameričkom tlu Hrvatska je savladala Meksiko. I tu ne bi bilo ništa čudno da Hrvatska nije igrala u praktički C sastavu, sa nizom debitanata i kapetanom Čopom kao najiskusnijim, iako je tek sinoć došao do dvoznamenkastog broja nastupa u kockastom dresu.

Mediji su brujali o tome kako će dečki doživjeti sramotu, no dečki nisu kukali. Čačić je na teren poslao 11 ratnika, 11 vojnika koji su ostavili srce na terenu. I, isplatilo se. Pred 60000 meksičkih navijača i jednom skupinom naših iseljenika pao je taj čuveni Meksiko, koji nas je izbacio sa SP-a u Brazilu. A tada su za Hrvatsku igrale sve zvijezde najjačih europskih klubova.

Meksiko je htio odmah na početku nametnuti svoj ritam, no nije išlo. Hrvatska obrana lako je izlazila na kraj s napadima Layuna, Peralte i ekipe. Filipović i Nižić su se pokazali kao čvrst tandem, iako su zajedno odradili četiri treninga. Barišić je držao lijevu stranu i možda pokazao izborniku Čačiću da je tu za deficitarnu poziciju, Ahilovu petu reprezentacije. Desnom stranom ravnao je Jedvaj, 19-godišnjak iz Bayera, i ponio se kao da ima 100 utakmica u nogama u dresu reprezentacije.

U veznom redu imali smo samo jednog ofenzivnog igrača, Nikolu Vlašića. Popularni Niksi bio je prava napast za Meksikance, koji mu nisu uspijevali uzeti loptu. Nikola je pokazao da će njegov eventualni odlazak iz Hajduka biti veliki hendikep, no i da ga se ne povezuje s redovima talijanskih velikana bez razloga.

Uz njega su tu bila i dva velika radnika, Škorić i Šunjić, koji su osujetili sve pokušaje Meksikanaca da brzo prenesu loptu. Škorić je zaradio dva žuta kartona, no vjerojatno prestrogo.

A sada, napad. Junak je sigurno Fran Tudor, koji je, mogli bismo reći, postigao jedan i pol pogodak. Tudor je izbjegao ofsajd zamku i uposlio kapetana Čopa, koji je loptu gurnuo u praznu mrežu. Požrtvnovnost Tudora isplatila se i kod drugoga gola, kada je Fran iskoristio grešku obrane nominalnog domaćina, zaobišao Ochou i poslao loptu u mrežu. Čop je odigrao kapetanski, kao pravi vođa na terenu. Santini je odradio lavovski posao u obrani, vjerojatno ni sam ne zna koliko je pretrčao. U napadu nije dobio pravu loptu, ali imao je ulogu klasičnog sidraša, koji spušta lopte suigračima. Također, pretrpio je i najviše prekršaja.

Golman Kalinić uz Tudora je zasigurno junak, koji je izluđivao napadače Meksika. Dojam je da je možda mogao malo bolje reagirati kod pogotka Chicharita, no tko će mu to zamjeriti nakon sjajnih obrana.

Od igrača s klupe suditi tek možemo o Kolingeru. Stasiti stoper Lokomotive dobro je odradio zadatke, i pokazao zašto ga se povezuje sa Dinamom.

Sve u svemu, dečki su pokazali srce, volju i trud. Hrabro su se borili i zadovoljni putuju iz Los Angelesa. Vjerujemo da je i izbornik vidio da i ovim momcima ima vatre i materijala za reprezentativna okupljanja.

Tko zna, možda će uskoro Modrića i ekipu zamijeniti Tudor, Vlašić, Barišić…

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.