Stipanović drugi u Qingdau

Stipanović drugi u Qingdau

Drugo mjesto za Stipanovića u važnoj utrci...

Tonči Stipanović zauzeo je drugo mjesto u Laseru na Svjetskom kupu u Qingdau! U današnjem plovu za odličja Tonči je bio sedmi, sasvim dovoljno da zadrži broj dva ukupnog poretka. Prvo mjesto mu je ionako bilo malo daleko, puno bodova prednosti imao je Britanac Lorenzo Chiavarini, tako da se naš kormilar odlučio braniti poziciju s kojom je ušao u finale.

“Zadovoljan sam drugim mjestom, dobro sam odradio finale, smanjio sam rizik na minimum i Francuz Jean Baptiste Bernaz koji je bio mjesto iza mene uoči medal race nije imao šanse danas”, komentirao je Tonči.

Treće mjesto zauzeo je Cipranin Pavlos Kontides. I finale je proteklo u sličnom ozračju kao što smo već navikli u Kini, godinama već zapravo u Qingdau, sve od vremena priprema za OI 2008., a ne samo ovoga tjedna. Lagani vjetrovi, jake morske struje, odnosno puno strpljenja i živaca da bi se napravio dobar rezultat.
Regata u Qingdau zadnje je natjecanje serije uoči finala Svjetskog kupa koje se krajem listopada jedri u Abu Dhabiu. Pravo nastupa u Abu Dhabiu imaju praktički svi naši vodeći jedriličari koji su se tijekom sezone dokazali još jednom, mada se Abu Dhabi zbog vrlo duge sezone i nadolazećih svjetskih prvenstava tijekom listopada i studenog ne uklapa baš svima u kalendar.

Qingdao je ujedno za azijske nacije nosio kvalifikacije za Rio 2016. Kao što smo već pisali u ovom olimpijskom ciklusu po prvi put su u jedrenju uvedene kontinentalne kvote, kako bi se proširio broj nacija na zemlje i kontinente koji nisu toliko zastupljeni u ovom sportu, u kojem dominiraju Europa, Australija, Novi Zeland i Amerike. Prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Santanderu podijeljeno je 50% normi za Rio, dakle 190 od 380 mjesta rezerviranih za jedrenje, za drugih 50 % jedri se većim dijelom ove godine na SP-ima, a dio mjesta nose i kontinentalne regate Svjetskog kupa 2015. i 2016. U Qingdau u Nacri 17 za iduće Olimpijske igre izborio se Singapur, u Finnu Kina.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.