Svjetski prvak Ivan Kvesić i još 10 sportaša na vojnom obučavanju za sportaša-ročnika

Svjetski prvak Ivan Kvesić i još 10 sportaša na vojnom obučavanju za sportaša-ročnika

11 sportaša primljeno je u šesti naraštaj.

U Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništvu za doktrinu “Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske u vojarni 123. brigade HV u Požegi započela je obuka 6. naraštaja vrhunskih sportaša na dragovoljnom vojnom osposobljavanju kojem je pristupilo 11 sportaša-ročnika.

– Služenje je započelo prihvatom i potpisivanjem ugovora s MORH-om o dragovoljnom vojnom osposobljavanju, a u ovom naraštaju prihvaćeno je 11 ročnika, od čega devet ročnika i dvije ročnice. U ovom je uputnom roku vrhunskim sportašima za ugovornu pričuvu Hrvatske vojske zastupljeno sedam sportova, i to taekwondo, hrvanje, gimnastika, boks, judo, karate i streljaštvo.

– Obuka ročnika vrhunskih sportaša na dragovoljnom vojnom osposobljavanju traje 40 radnih dana odnosno osam tjedana. Programski sadržaji podijeljeni su na programska područja, a obuka je vremenski podijeljena u dva razdoblja – navodi se u obavijesti služba za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane RH.

Ministarstvo obrane RH s vrhunskim sportašima sklapa ugovor o službi u pričuvnom sastavu OSRH na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora, a temeljem Sporazuma o suradnji, unapređenju i razvoju sporta u Republici Hrvatskoj po kojem su obuku započeli ovi vrhunski sportaši:  Lovre Brečić, Iva Radoš i Kristina Tomić (taekwondo), Dominik Družeta (judo),  Toni Filipi i Marko Milun (boks), Ivan Huklek  i Ivan Lizatović (hrvanje), Miran Maričić (streljaštvo), Ivan Kvesić (karate) i Robert Seligman (gimnastika).

Vrhunski sportaši prvi dio obuke provest će u vojarni „123. brigade HV-a“ u Požegi, a preostali u matičnim savezima i klubovima.

– Prvo dio obuke obuhvaća zadaće iz sljedećih programskih područja: rukovanje osobnim oružjem, kretanje, komunikacija, zaštita, reakcija na bojištu, vojna služba i tjelovježba. Ovo razdoblje završava polaganjem svečane prisege 25. siječnja 2018. godine.

– Drugi dio obuke traje dvadeset osam dana u kojem ročnicima vrhunskim sportašima omogućuje sudjelovanje na treninzima i sportskim natjecanjima. Po uspješnom odsluženju dragovoljnog vojnog osposobljavanja, vrhunski sportaši i sportašice će s Ministarstvom obrane potpisati ugovor o ugovornoj pričuvi – stoji u objavi Ministarstva obrane RH.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.