Tucak: “Šokiran sam, Nikši je uništena karijera”

Tucak: “Šokiran sam, Nikši je uništena karijera”

Hrvatski izbornik potpuno je zatečen kaznom koju je FINA izrekla Nikši Dobudu...

Hrvatsku sportsku javnost u četvrtak je potresla konačna objava kazne vaterpolskom reprezentativcu Nikši Dobudu, optuženom za (nejasno) kršenje antidopinških pravila.

29-godišnji Dubrovčanin prošao je rutinsko, normalno testiranje poslije utakmice Svjetske lige protiv Crne Gore u Budvi, no antidopinška kontrola nije ga pronašla na istome mjestu samo nekoliko sati poslije, zbog čega je utvrđeno kako je “odbijao, izbjegavao ili neuspješno predao antidopinški uzorak”.

Kazna koju su hrvatskom reprezentativcu ‘odrezali’ dužnosnici Fine, zbog takvoga prekršaja, apsolutno je nerealna – čak četiri godine suspenzije sa svih sportskih natjecanja za potpuno nejasnu situaciju sankcija je kojoj je zaista teško naći uporište, osobito nakon poprilično ‘svježeg’ sličnog slučaja tenisača Viktora Troickog. On je, naime, zbog odbijanja kontrole suspendiran prvo na 14, a potom 12 mjeseci.

Gotovo je sigurno kako će se Međunarodnom sportskom arbitražnom sudu u Lausannei žaliti i Dobud, no prvotna je kazna toliko velika da će čak i njezino smanjenje značiti – jednu uništenu karijeru. “Moj je jedini komentar, u ovome trenutku, da smo svi mi u HVS-u šokirani i iznenađeni visinom kazne. Ovo znači da Nikša ne može igrati na Olimpijskim igrama, niti poslije njih, što zapravo znači i kraj njegove karijere”, ljutito je i pomalo shrvano u kamere HRT-a izrekao izbornik barakuda Ivica Tucak.

“Dobud nikada nije bio pozitivan, bio je odabran za kontrolu poslije Crne Gore, odradio ju i bila je negativna, da bi oni ponovno došli osam ili devet sati kasnije, a kaznu odredili kad ga tamo nisu zatekli. Ne želim nikoga opravdavati, ali ovo je strašno rigorozno, nevjerojatno. Raspravljali smo o tome desetak dana prije početka SP-a i želimo Nikši dati maksimalnu podrušku – govorim to u ime svih igrača, stožera i osobno. Zaslužio je da ga podržimo, bio je stožerni igrač u osvajanju niza medalja koje je hrvatski vaterpolo priskrbio u proteklom uspješnom periodu”, kaže Tucak.

Kako će nacionalna selekcija izgledati bez Dobuda? “Posljednja tri mjeseca radili smo pod pretpostavkom da Nikše neće biti, kao da smo očekivali ovakvu odluku. Kad bih sad razmislio što nam on znači, ne bismo došli nikuda. Moramo dati svoj maksimum kako bismo nadoknadili ovaj hendikep – razmišljati o tome da svjetska smotra počinje za samo desetak dana”, zaključio je.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.