Tužna vijest sa otoka: Češka hobotnica najavila kraj

Tužna vijest sa otoka: Češka hobotnica najavila kraj

Ponajbolji europski golman u zadnja dva desetljeća objavio da na kraju sezone odlazi u mirovinu

Petr Čech, trenutno golman londonskog Arenala, najavio je da se na kraju godine prestaje baviti sa profesionalnim nogometom. Nakon 20 godina profesionalnog bavljenja nogometom, priopćio je javnosti:

“Ovo je moja 20. sezona profesionalnog igrača i prošlo je 20 godina otkad sam potpisao svoj prvi profesionalni ugovor pa mislim da je pravo vrijeme za objaviti to da odlazim u mirovinu na kraju sezone. Igrati 15 godina u Premiershipu i osvojiti baš svaki trofej – osjećam da sam ostvario sve što se moglo ostvariti. Nastavit ću i dalje naporno raditi u Arsenalu i pokušati osvojiti barem još jedan trofej ove sezone. Jedva čekam vidjeti što mi život donosi izvan terena”.

Jedan od najvećih golmana današnjice je karijeru započeo u Viktoriji iz Plzena, a prvi profesionalni ugovor je potpisao sa Chmel Blšany, sa svega 16 godina! Nakon toga je prešao u prašku Spartu za koju je igrao do 2002. godine, kada ga je tražila upravo momčad Arsenala, no zbog problema sa radnom dozvolom ipak je prešao u francuski Rennes, za koji je igrao do 2004. godine. Tada napokon prelazi u Englesku, u transferu za Chelsea, a sve ostalo je povijest.

U karijeri je osvojio četiri naslova prvaka Engleske, četiri FA kupa, tri Liga kupa, Ligu prvaka, Europa ligu i dva Community Shielda. 36-godišnji Čech je nabolje godine svoje karijere proveo u Chelseau, gdje je četiri puta puta proglašen najboljom rukavicom premiershipa, jednom bio uvršten u UEFA momčad godine, te je tri puta proglašen najboljim golmanom Europe. 11 sezona je proveo u “Bluesima” iz Londona, te skupio gotovo 500 nastupa, a posebno će biti zapamćen po svojoj zaštitnoj kapici, koju je morao nositi nakon ozljede koja mu se zadesila u Listopadu, sad već davne 2006. godine. Tada je Chelsea gostovao kod Readinga i u početnim trenucima utakmice, naletio je na nogu Stephena Hunta, a ozljeda nije nimalo bila bezazlena. Zbog blizine bolnice, liječnici su uspijeli intervenirati i spasiti mu život, no po njihovom je sezona za Čecha bila završena. Čech se vratio na terena već nakon tri mjeseca!

Živopisna priča popularne Češke hobotnice, koji je skupio 124 nastupa za reprezentaciju i godinama osvajao u rodnoj mu državi, nagradu za najboljeg sportaša godine.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.