Tvorac Seville Monchi na pragu Rome

Tvorac Seville Monchi na pragu Rome

Ramon Rodriguez Verdejo ili pak poznatiji kao Monchi, sada već bivši sportski direktor Seville na pragu je prijelaza u novi klub. Po svemu sudeći, nova destinacija španjolskog stručnjaka je talijanska Roma

Možda i ova vijest ne bi bila toliko zanimljiva i vrijedna pisanja da se ne radi o jednom od najboljih nogometnih stručnjaka. Nogometnom stručnjaku koji iza sebe nije imao blistavu nogometnu karijeru, ali stručnjaku koji je preporodio Sevillu – ponos Andaluzije.

Kao što je već opće poznato, španjolski se nogomet temelji na duopolu dva ljuta rivala, madridskog Reala i Barcelone. A u takvom sustavu, podređenom dva kluba, ostali teško dolaze do svojih pet minuta slave. Istina, u posljednjih nekoliko godina situacija se ponešto izmijenila, pojavio se madridski Atletico, a naposljetku i Sevilla.

I da budemo jasni, Sevilla ni slučajno nije zakoračila u društvo najboljih, ona je tu s razlogom, a velikim dijelom to je zasluga Monchija. Prije 17 godina situacija nije bila ni malo blistava; padom u Segundu odnosno drugi razred španjolskog nogometa, Sevilla je prolazila kroz teške dane. Nije bilo novaca, nije bilo načina da se zadrži najbolje, a u takvoj situaciji nešto se moralo mijenjati. Dotadašnji sustav poslovanja postao je prošlost, a izgradnja novog sustava povjerena je Monchiju.

Jasno, Monchi nije dočekan kao spasitelj, doživio je brojne kritike i preispitivanja, ali naposljetku postao je njihov spasitelj. U narednim je godinama stvorio snažnu omladinsku školu, te uredio sustav skautiranja koji je prepoznao brojne igrače poput Ivana Rakitića, Danija Alvesa, Carlosa Bacce… A kasnije je iste te igrače, preprodao za višemilijunske iznose. U 17 godina zaradila je Sevilla više od 200 milijuna eura, prenosi Telegram.

A da se odlazak takvih igrača ne bi osjetio na igri i rezultatima, pobrinuo se Monchi. Jednostavno, kroz nevjerojatno razrađen sustav skautiranja u svakom je trenutku imao spremnu zamjenu za svakog člana prve momčadi. Između čak 700 skautiranih igrača probiralo se ono najbolje, najbolje na temelju brojnih kriterija. Od igračkih i ljudskih kvaliteta pa do sposobnosti da se brzo afirmiraju na život i rad u Sevilli.

Nameće se zaključak kako je nogomet postao znanost, i zaista jest. Znanost koja se temelji na brojnim parametrima i kriterijima, ali znanost koja, kao i svaka druga, ne bi napredovala bez ovakvih genijalaca. A budimo sigurni, Monchi je jedan od njih.

A kako nastaviti život bez Monchija, u Sevilli će morati dobro razmisliti. Prošlog se petka oprostio od Seville, od Pizjuana nakon 17 godina i postao lovina brojnim europskim velikanima. A prema pisanju talijanskih novina, Roma se prva obratila i dobro zainteresirala Španjolca za odlazak na Olimpico. Ostaje za vidjeti koja je nova destinacija ‘čudotvorca’ Monchija i kakve će rezultate polučiti u novoj sredini.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.