UEFA otkrila zbog čega je ‘pao’ Arijan Ademi

UEFA otkrila zbog čega je ‘pao’ Arijan Ademi

UEFA je objavila supstancu na koju je bio pozitivan Dinamov veznjak...

Krovna europska nogometna organizacija objavila je ime supstance zbog koje je Dinamovu veznjaku Arijanu Ademiju prije desetak dana izrekla drastičnu kaznu – suspenziju od svih nogometnih natjecanja pod njezinom ingerencijom u trajanju od čak četiri godine.

Podsjetimo, Makedonac je na doping testu pao poslije utakmice Lige prvaka protiv Arsenala na Maksimiru, a u njegovu urinu pronađen je stanozolol, kako su uostalom i prije nekoliko dana pisali pojedini hrvatski mediji.

Stanozolol je anaboličko sredstvo koje u žargonu nazivaju još i ‘kraljem dopinga’, a radi se o opasnom steriodu koji povećava volumen mišića. Popularan je jer pritom ne uzrokuje i veliku mišićnu masu, a osobito to vrijedi za sportaše koji kombiniraju snagu i brzinu, poput atletičara. U profesionalnom sportu ‘proslavio’ ga je kanadski sprinter Ben Johnson, koji je s prstima ‘u medu’ uhvaćen tijekom ljetnih Olimpijskih igara u Seoulu 1988. godine.

UEFA je u četvrtak u službenom priopćenju kazala kako je drakonska kazna isukana kao rezultat provođenja smjernica Svjetske antidopinške agencije (WADA), a Ademiju ostaje tek žaliti se najvišim instancama i nadati najboljem. Njegovi odvjetnici, kao i pravni stručnjaci modrih već su najavili pokretanje postupka, a kako doznaje Goal – sama je odluka još nerazumnija ako se u obzir uzme činjenica da je razina stanozolola u Ademiju urinu bila minimalna i jedva prepoznatljiva.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.